Directorul ANM: "Nu există o legătură între ceea ce se întâmplă pe teritoriul Ucrainei şi condiţiile meteorologice care ar fi putut să favorizeze deplasarea norului de poluant"

Marti, 22 Martie 2022, ora 19:20
2198 citiri
Directorul ANM: "Nu există o legătură între ceea ce se întâmplă pe teritoriul Ucrainei şi condiţiile meteorologice care ar fi putut să favorizeze deplasarea norului de poluant"
Elena Mateescu, directorul ANM, a dat declarații detaliate despre poluarea înregistrată în acest zile în România FOTO Hepta

Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a afirmat marți, 22 martie, că în prezent nu există nicio legătură între ceea ce se întâmplă în Ucraina şi condiţiile meteorologice care ar fi putut favoriza deplasarea norului poluant, fiind înregistrate concentraţii reduse de monoxid de carbon.

"La acest moment nu există o legătură între ceea ce se întâmplă pe teritoriul Ucrainei din această perspectivă şi condiţiile meteorologice care ar fi putut să favorizeze deplasarea norului de poluant, mă refer la monoxid de carbon pentru că înregistrăm concentraţii foarte reduse, iar în ceea ce priveşte particulele în suspensie PM 10 şi 2,5 să nu uităm că astăzi, până la ora 20:00, ne aflăm încă sub incidenţa unei avertizări meteorologice de Cod galben, cu vânt în intensitate, în special în zona Dobrogei, acolo unde am avut şi viteze locale care au depăşit 60 - 65 de km pe oră şi ar fi putut să ridice într-adevăr particule de praf în suspensie", a declarat Elena Mateescu, marţi, într-o conferinţă de presă.

Ea a precizat că este secetă pedologică extremă în zona de est şi de sud-est.

"Să nu uităm că avem fenomen de secetă pedologică extremă zona de est şi sud-est a ţării. În zona Capitalei, în ultimele trei luni, vă putem spune cât a plouat, cantităţi foarte mici de precipitaţii: 7,3 în luna ianuarie, 6,7 în februarie, 16,9 în martie ceea ce înseamnă un total de 30,9 litri pe metru pătrat în trei luni faţă de o medie de 110 cât ar fi trebuit să cumulăm în această perioadă a anului. Mai bine de ultimele trei luni, exceptând luna decembrie, pentru că şi toamna a fost una secetoasă pentru zona de est a ţării, mai ales pentru Moldova, pentru Dobrogea, pentru Muntenia, Bărăgan şi zona Capitalei, vorbim de fenomen de secetă pedologică puternică şi extremă”, a explicat directorul ANM.

"În baza acestor simulări, confirmăm că nu există o legătură între ceea ce se întâmplă la acest moment în situaţia din Ucraina, tocmai datorită şi circulaţiei dinspre sector nord-estic, pentru că intensificările au fost mult mai puternice în zona bazinului Mării Negre, şi suntem în monitorizare permanentă, 24 de ore din 24", a conchis Mateescu.

La rândul său, Lorand Fulop, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, a declarat că "norul poluant, chiar dacă există, să-l numim nor toxic nu este tocmai corect".

"Acel nor, din datele care ne-au venit de la CAMS, a conţinut vineri 1,3 miligrame pe metrul cub monoxid de carbon şi noi ştim foarte bine că pentru monoxidul de carbon avem o reglementare de 10 miligrame pe metrul cub, ceea ce înseamnă că e mult sub pragul care poate să ne îngrijoreze", a explicat el.

Rusia ar putea trece la atacarea sistemelor de transport ale Ucrainei, avertizează analiștii militari americani
Rusia ar putea trece la atacarea sistemelor de transport ale Ucrainei, avertizează analiștii militari americani
Forțele ruse și-ar putea schimba obiectivul în următoarele săptămâni pentru a viza infrastructura de transport a Ucrainei, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul...
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
După ce Congresul american a decis să furnizeze arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei, ar trebui să fie rândul Germaniei să furnizeze rachete Taurus, a declarat Marie-Agnes...
#razboi Ucraina, #conditii meteo, #elena mateescu, #nor poluat romania , #meteo
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Într-adevăr, ce influență s-aibe neshte isplozii? Ce-s vânturile bo