Războiul Rusia-Ucraina nu se poate termina, deși sunt 5 variante posibile: Există însă și o excepție

Vineri, 18 Noiembrie 2022, ora 04:47
4238 citiri
Războiul Rusia-Ucraina nu se poate termina, deși sunt 5 variante posibile: Există însă și o excepție
Sfârșitul războiului Rusia-Ucraina rămâne imprevizibil FOTO: Bloomberg

Casa Albă pare într-o postură dificilă după ce generalul Mark Milley, șeful de Stat Major al SUA a sugerat că nu există o soluție militară pentru războiul dintre Rusia și Ucraina și că este nevoie și de multă diplomație pentru a-i pune capăt. Însă poziția oficială a Statelor Unite este aceea că Ucraina însăși ar trebui să stabilească termenii păcii și să decidă când este gata să discute cu regimul lui Vladimir Putin.

Discuțiile despre o soluție diplomatică a conflictului necesită o privire sinceră asupra posibilelor scenarii finale. Analistul Leonid Bershidski a trasat variantele de sfârșit ale războiului ale războiului Rusia-Ucraina în Bloomberg.

Pericolul escaladării accidentale sau al celui de-al Treilea Război Mondial, a unui schimb nuclear este mereu prezent, în timp ce acțiunile militare la scară largă ale Rusiei continuă în Ucraina.

Este necesar să privim dincolo de poziția strict morală, care cere ca Ucrainei să i se permită să-și determine propriul viitor și să fie ajutată să rămână independentă și intactă.

Chiar dacă Rusia a suferit o serie de înfrângeri umilitoare și chiar dacă unii sunt optimiști, cum ar fi generalul american în retragere Ben Hodges, ei au dreptate să spună că ucrainenii vor fi bine poziționați până în ianuarie pentru a cuceri Crimeea, dar Ucraina este încă departe de obiectivul său de a recuperarea toate teritoriilor care i-au aparținut înainte de 2014.

Xi Jinping nu vrea să-l urmeze pe Putin: China, schimbare față de războiul Rusiei din Ucraina

Este imposibil de prezis ce s-ar putea întâmpla în timp ce se urmărește acest obiectiv până în 2023 și poate după. Prin urmare este important să gândim care sunt modurile posibile în care războiul se poate încheia sau nu în viitorul apropiat.

1. O victorie militară a Ucrainei

Este posibilă, dar puțin probabilă: capitularea rusă a Hersonului le permite ucrainenilor să mute trupe întărite în alte părți, precum Melitopol și apoi la Mariupol și să taie ”podul de uscat” al Rusiei spre Crimeea.

Totuși, ucrainenii nu vor continua să cucerească Moscova - nu au puterea militară pentru a invada vastul teritoriu rusesc și probabil că nu vor primi ajutor occidental pentru a continua o invazie. Asta înseamnă că conflictul nu va fi rezolvat.

În sine, succesul Ucrainei în recăpătarea teritoriului cucerit de ruși nu este o soluție de durată în timp ce ambițiile imperialiste ale Rusiei persistă. Chiar dacă victoria Ucrainei este pecetluită cu un fel de acord de pace, Rusia nu o va onora - așa cum nici una dintre părți nu a onorat acordurile de la Minsk din 2014 și 2015.

O putere mondială, schimbare neprevăzută de strategie față de Rusia: Dublează afacerile cu Moscova

2. Sfârșitul regimului lui Putin

Poziția exprimată public a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski este că va negocia doar cu succesorul lui Putin. Este un pariu lung, dar nu complet nefondat. Recenta mobilizare în masă a subminat popularitatea lui Putin, iar înfrângerile militare i-au determinat chiar și pe cei mai pro-război ruși – ultranaționaliștii – să-l învinovățească pentru umilințe.

El încă deține controlul asupra puternicei mașini represive pe care a construit-o, iar atât armata, cât și diverși „independenți” implicați în războiul de partea Rusiei îl ascultă. Și, pe de altă parte, dacă devine vreodată suficient de slab, probabil după mai multe înfrângeri, un fel de revoluție democratică este mai puțin probabil decât o preluare a puterii de către o personalitate sau un grup.

În concluzie, chiar dacă Putin va cădea – sau sfârșește de moarte naturală – conflictul, foarte probabil, nu se va termina.

3. Un acord în spatele ușilor închise

Pentru toate discuțiile legate de un efort diplomatic, pentru toate zvonurile și speculațiile că Rusia este gata să vorbească despre pace dacă i se permite să se agațe de un minim de câștiguri teritoriale, astfel încât Kremlinul să încheie un acord prin spate, acesta este cel mai puțin probabil dintre toate scenariile.

Un acord prin care Rusia păstrează orice teritoriu ucrainean este o imposibilitate politică pentru orice guvern ucrainean. Chiar dacă sprijinul occidental va seca, Zelenski va fi forțat să lupte pentru că asta insistă majoritatea ucrainenilor; de aceea a stat și a luptat înainte să sosească o mare parte din ajutor.

Propunerea tentantă a Occidentului care a stârnit interesul lui Putin. Ce s-ar întâmpla cu regiunile ocupate și Crimeea

4. O victorie militară a Rusiei

Poate în mod contraintuitiv, ceva ar pune capăt conflictului: ar însemna fie includerea întregii Ucraine de est și de sud în Rusia, fie instalarea unui guvern marionetă la Kiev - cu alte cuvinte, subjugarea sau dispariția Ucrainei ca stat independent.

Desigur, presiunea sancțiunilor occidentale asupra Rusiei ar persista, iar Rusia ar avea de înfruntat o acțiune de gherilă ucraineană, dar Uniunea Sovietică a reușit anterior să o suprime Ucraina, chiar și partea sa occidentală.

Cu toate acestea, având în vedere evenimentele din ultimele luni, acest scenariu este foarte puțin probabil și, pe termen scurt, pur și simplu imposibil. Armata rusă nu are ceea ce este necesar pentru a învinge ucrainenii pe câmpul de luptă.

5. O înfrângere strategică a Rusiei de către Occident

Unii experți occidentali în politică au susținut acest lucru fără a spune de ce ar avea nevoie pentru a se îndeplini acest scenariu. Acesta poate fi atins doar dacă alianța NATO este atrasă într-un conflict convențional și înfrânge decisiv armata rusă, în timp ce armele nucleare rămân cumva neutilizate. Nu este imposibil, în ciuda amenințărilor nucleare ale lui Putin, menite să evite acest scenariu specific.

Dar niciun lider politic occidental, cu siguranță nici Joe Biden, nu pare să aibă apetitul pentru riscul extrem necesar pentru a pune cizmele NATO pe teren și pentru a invada Rusia.

Concluzia

Cu excepția unei intervenții divine, pare să nu existe în prezent o modalitate realistă de a pune capăt conflictului în curând.

Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Ocuparea de către Rusia a satului Novomihailovka, în estul Ucrainei, ar putea să pună în pericol oraşul-cheie Vuhledar, informează marţi, 23 aprilie, Ministerul Apărării britanic în baza...
Rusia anunță că va ținti depozitele de arme occidentale din Ucraina. Satul pe care rușii se laudă că l-au cucerit FOTO/VIDEO
Rusia anunță că va ținti depozitele de arme occidentale din Ucraina. Satul pe care rușii se laudă că l-au cucerit FOTO/VIDEO
Armata rusă va intensifica loviturile asupra bazelor de depozitare ucrainene care adăpostesc arme furnizate de Occident, a declarat marţi, 23 aprilie, ministrul apărării, Serghei Şoigu, în...
#razboi Ucraina, #razboi ucraina rusia, #Ucraina razboi, #Ucraina razboi Rusia, #Rusia razboi, #Rusia razboi Ucraina , #Razboi Ucraina