Cum pot fi tăiați banii necesari mașinăriei ruse a lui Putin: Trei țări mici pot sugruma războiul

Miercuri, 11 Octombrie 2023, ora 04:06
7724 citiri
Cum pot fi tăiați banii necesari mașinăriei ruse a lui Putin: Trei țări mici pot sugruma războiul
Ben Harris propune noi măsuri contra Rusiei FOTO: Northwestern

Mașinăria rusă a lui Vladimir Putin care a invadat Ucraina în urmă cu peste 19 luni s-a alimentat din banii întregii lumi, iar 170 de miliarde de dolari au fost aruncați de Moscova pe frontul de luptă. Dar acum, experții susțin că pentru a lovi în cele mai substanțiale fonduri provenite din exporturile de petrol ale Rusiei, există trei țări mici care sunt capabile să sugrume războiul din Ucraina.

Ben Harris, economist, un fost înalt oficial al Trezoreriei SUA care a contribuit la proiectarea plafonului prețului petrolului pentru Rusia, a afirmat că G7 și UE trebuie să taie sursele de finanțare ale războiului, prin oprirea depășirii nivelului de preț, dar și a stopării petrolierelor învechite ale Moscovei, care constituie un adevărat pericol ecologic pentru întreaga lume, potrivit Bloomberg.

„Dacă vă veți angaja la un nivel cel puțin moderat de aplicare, atunci trebuie să vă angajați la un nivel suficient de ridicat al prețului, astfel încât Rusia să nu închidă producția petrolului sau să caute căi alternative de transport”, a spus Harris, acum director de studii economice la Brookings Institution din Washington.

Cum a plătit întreaga lume războiul lui Putin: Colosala sumă aruncată de Rusia pe frontul din Ucraina

Concepută la jumătatea anului 2022 și impusă în decembrie anul trecut, plafonul de preț pentru exporturile maritime de petrol ale Rusiei a urmărit să limiteze veniturile petroliere ale Moscovei, atenuând în același timp lovitura asupra economiei globale din cauza sancțiunilor adoptate după invazia Rusiei în Ucraina.

Interzice companiilor cu sediul în UE și țările G-7 să se implice în transportul petrolului rusesc, cu excepția cazului în care prețul acestuia este sub 60 de dolari pe baril. Aceste națiuni nu cumpără petrol rusesc, dar firmele cu sediul acolo oferă încă servicii cruciale, inclusiv transport maritim, finanțare și asigurare.

Lucrând în tandem cu alte sancțiuni, plafonul părea inițial să funcționeze: Moscova a continuat să exporte chiar dacă măsura și-a suprimat profiturile. Dar, în ultimele luni, regula a ”mușcat” mai puțin din profituri, deoarece Rusia a găsit modalități de ocolire.

Danemarca, Turcia și Egiptul, țări cheie pentru exporturile Rusiei de petrol

Rusia și-a cumpărat propria flotă de nave vechi și a susținut-o cu propria sa asigurare, ca alternative la serviciile occidentale, permițându-i să mute mai mult petrol în afara plafonului. Aplicarea în interiorul plafonului s-a dovedit, de asemenea, slabă, deoarece există dovezi că firmele occidentale sunt folosite pentru mărfurile rusești achiziționate cu mult peste plafonul de 60 de dolari pe baril.

Un grup de cercetători a descoperit că, la începutul anului 2023, jumătate din petrolul din portul pacific Kozmino al Rusiei a fost transportat sau asigurat de firme occidentale, dar aproape tot volumul de export al portului avea prețuri peste plafon.

Oficialii UE au recunoscut, de asemenea, în privat că plafonul nu funcționează așa cum ar trebui și spun că G-7 – care conduce măsura – ar putea căuta modalități de a o aplica mai eficient. Miniștrii de finanțe G-7 se reunesc săptămâna aceasta la Marrakech, Maroc.

Veste uriașă pentru omenire: Gaura colosală din stratul de ozon al Pământului, întorsătură neașteptată VIDEO

„Primul lucru pe care îl puteți face este pur și simplu să începeți o investigație mai agresivă asupra regimului de atestare”, a spus Harris, referindu-se la documentele de preț pe care furnizorii de servicii trebuie să le colecteze pentru orice transport de petrol rusesc pe care îl fac. „Anunțați companiile că sistemul de atestare va fi luat în serios.”

Harris a spus că, în al doilea pas, coaliția ar trebui să facă presiuni asupra țărilor care controlează punctele cheie maritime de trecere - precum Danemarca, Turcia și Egiptul - să respingă navele rusești care reprezintă o amenințare pentru mediu din cauza vechimii lor sau a lipsei unei asigurări de încredere. În cele din urmă, a spus Harris, țările trebuie să ridice nivelul prețului plafonului și apoi să-l ajusteze, în sus sau în jos, mai frecvent ca răspuns la mișcările prețurilor globale.

Harris a recunoscut că va fi dificil să aducă toate țările pe aceeași linie, cu un nivel de preț mai ridicat, dar a spus că propunerea sa va întări credibilitatea plafonului, va reduce veniturile Rusiei și va reduce riscul unei deversări dezastruoase în oceane și mări care implică unul dintre tancurile șubrede ale Rusiei.

Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Războiul sângeros provocat de Rusia în Ucraina, acum peste 790 de zile, continuă în ciuda faptului că armata Moscovei a pierdut foarte multe trupe pe front. Acum oficialitățile britanice au...
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
#razboi Ucraina, #finantare razboi, #Rusia razboi, #buget razboi rusia, #exporturi petrol, #exporturi Rusia, #Putin razboi, #sanctiuni Rusia , #Razboi Ucraina