Putin continuă să fie preocupat de criticii influenți. Cine sunt cele 9 persoane incluse pe lista ”agenților străini”

Vineri, 15 Aprilie 2022, ora 23:15 3515 citiri
Iuri Dud i-a intervievat, în 2020, pe opozantul Aleksei Navalnîi, acum închis în Rusia, şi pe soţia sa, Iulia FOTO Twitter / Nexta

Ministerul rus al Justiţiei a adăugat vineri, 15 aprilie, nouă nume - personalităţi influente şi critici ai Kremlinului - pe lista ”agenților străini”.

Acum, lista include peste 140 de media şi personalităţi.

”Agenţii străini” sunt supuşi la numeroase constrângeri şi proceduri tracasante, sub ameninţarea unor grele sancţiuni. În special, ei trebuie să indice acest statut în toate publicaţiile lor.

Printre ”nou-veniţi”, se regăsesc youtuberul Iuri Dud, un jurnalist celebru în toată Rusia pentru interviurile şi documentarele sale care abordează subiecte sensibile precum represiunile staliniste sau excesele autoritare din Rusia.

În 2020, el i-a intervievat pe opozantul Aleksei Navalnîi, acum închis în Rusia, şi pe soţia sa, Iulia.

Pe lista ”agenţilor străini” au mai fost incluşi un caricaturist, Serghei Elkin, renumit pentru desenele sale care iau în derâdere puterea rusă, precum şi o influentă politologă liberală, Ekaterina Schulmann.

”Desigur, mă aşteptam la asta”, a declarat pentru AFP Ekaterina Schulmann.

Un jurnalist de investigaţie, Roman Dobrohotov, creatorul media ruse The Insider, şi o activistă pentru drepturile LGBT, Karen Şainian, sunt acum şi ei ”agenţi străini”.

În septembrie 2021, Roman Dobrohotov a confirmat că a părăsit Rusia pentru a evita urmărirea penală.

La 12 aprilie, pe Youtube, Ekaterina Schulmann a indicat, la rândul ei, că a plecat în Germania după ce a avut o bursă ştiinţifică la Berlin. Caricaturistul Serghei Elkin a anunţat la 13 aprilie, pe Facebook, că a părăsit Rusia.

De la ofensiva rusă în Ucraina, zeci de membri ai elitei intelectuale ruse şi jurnalişti au părăsit ţara, în timp ce puterea îşi intensifică presiunea împotriva ultimelor media şi voci critice.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News