Presa de stat chineză lansează un avertisment amenințător privind un "război mondial" cu NATO

Luni, 05 Februarie 2024, ora 15:41
11616 citiri
Presa de stat chineză lansează un avertisment amenințător privind un "război mondial" cu NATO
null

Pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina, un influent ziar chinez a avertizat duminică că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) ar putea extinde conflictul într-un "război mondial".

Tensiunile ridicate dintre Rusia și NATO au escaladat aparent în ultimele săptămâni, după ce alianța militară a anunțat luna trecută cel mai mare exercițiu militar din ultimii 35 de ani. Denumit "Steadfast Defender 2024", exercițiul a fost lansat la sfârșitul lunii ianuarie și se va desfășura până în luna mai. În cele din urmă va include participarea a aproximativ 90.000 de militari din 31 de aliați NATO și Suedia.

Oficialii NATO au declarat că exercițiul va testa capacitatea aliaților de a desfășura rapid forțe și de a testa noi planuri de apărare. Analiștii militari au speculat că Steadfast Defender este menit să pregătească membrii alianței pentru o potențiala invazie rusă pe teritoriul NATO.

Anunțul alianței militare despre operațiune nu a menționat Rusia, deși, pe baza documentelor NATO obținute de Reuters, Rusia este considerată cea mai mare amenințare la adresa securității națiunilor membre. Unul dintre obiectivele principale ale exercițiului va fi "demonstrarea capacității NATO de a desfășura rapid forțe din America de Nord și din alte părți ale alianței pentru a consolida apărarea Europei".

Într-un articol de opinie de duminică, intitulat "NATO împinge conflictul dintre Rusia și Ucraina spre un "război mondial"", publicat de Global Times, un tabloid naționalist în limba engleză publicat de departamentul de propagandă al Partidului Comunist Chinez, remarcă recenta vizită a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în Statele Unite, în care acesta a vorbit despre "pregătirea" NATO, precum și despre investițiile în ajutor și apărare.

"În mod clar, nu este vorba doar de NATO în căutare de fonduri. Aceasta este o pregătire clară a opiniei publice pentru a extinde conflictul dintre Rusia și Ucraina într-un război mondial", se arată în articolul de opinie al Global Times, citat de Newsweek.

Global Times a avertizat asupra impactului pe care îl poate avea NATO, deoarece ar putea duce la "diviziuni și confruntări" la scară globală.

"Această ajustare strategică a NATO poate spori coeziunea sa internă pe termen scurt și poate continua să își mențină poziția de cea mai puternică forță militară din lume deținută de SUA și de Occident. Cu toate acestea, pe termen lung, ea poate duce la mai multe diviziuni și confruntări la nivel global, afectând profund relațiile internaționale și mediul de securitate din jurul Chinei", se arată în articolul de opinie.

"Pericolul de război va crește în mod inevitabil pe măsură ce NATO avansează și se extinde la nivel global, iar cei afectați nu se vor limita la Asia", a adăugat Global Times, ale cărui opinii nu reflectă întotdeauna politica oficială din China, scrie Newsweek.

Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Șefii armatei germane întocmesc planuri privind modul în care vor hrăni mii de soldați americani și le vor realimenta tancurile în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO, ca parte...
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #China SUA, #NATO, #Taiwan , #China