Ucraina ar putea deveni candidat UE în ”săptămâni, nu ani”. Președinta Comisiei Europene, declarații în premieră la Kiev

Vineri, 08 Aprilie 2022, ora 21:19 3719 citiri
Ursula von der Leyen îi înmânează președintelui Ucrainei chestionarul pentru statutul de candidat la UE FOTO / Reuters via BBC

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat vineri, 8 aprilie, președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky, un dosar care aduce Ucraina foarte aproape de acordarea statutului de candidat UE.

Șefa Comisiei Europene a declarat că UE va sprijini Ucraina pentru a se asigura că finalizarea procesului de acordare a statutului de candidat UE durează ”săptămâni, nu ani”, arată BBC.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Rusia va coborî în declin economic, financiar și tehnologic, în timp ce Ucraina se îndreaptă spre viitorul european, asta văd”, a declarat Ursula von der Leyen.

Procesul de acordare a statului de candidat la UE pentru Ucraina s-ar putea finaliza în 2-3 luni, până în vara anului 2022.

”Scopul nostru este să prezentăm cererea Ucrainei Consiliului [European] în această vară”, a declarat von der Leyen, citată de Deutsche Welle, conform hromadske.ua.

După primirea chestionarului în conferința de presă, Zelensky a declarat că va fi completat într-o săptămână.

Potrivit BBC, Josep Borrell, șeful politicii externe al UE, a adăugat că au fost alocate peste 7 milioane de euro pentru a sprijini Ucraina în colectarea și prezentarea de dovezi ale crimelor de război la Curtea Penală Internațională.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News