Cancelarul austriac Karl Nehammer a ajuns la Kiev pentru a oferi sprijin umanitar și politic

Sambata, 09 Aprilie 2022, ora 14:57
2028 citiri
Cancelarul austriac Karl Nehammer a ajuns la Kiev pentru a oferi sprijin umanitar și politic
Cancelarul austriac Karl Nehammer FOTO Facebook/ Karl Nehammer

Cancelarul austriac Karl Nehammer a sosit sâmbătă la Kiev pentru a-şi arăta sprijinul pentru guvern, în timp ce armata rusă continuă să vizeze sudul şi estul ţării, informează DPA.

Nehammer se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu primarul Kievului, Vitali Kliciko. De asemenea, el intenţionează să viziteze oraşul Bucea, locul unde oficialii ucraineni au declarat că sute de civili au fost masacraţi de forţele ruseşti înainte de a pleca.

Vizita lui Nehammer vine după cea efectuată vineri de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

La sosirea în Ucraina, cancelarul austriac a declarat jurnaliştilor că atrocităţile de la Bucea trebuie să fie investigate pe deplin de experţi internaţionali independenţi.

Zelenski, a cerut "un răspuns global ferm" la atacul de la Kramatorsk. ''Aceasta este o altă crimă de război a Rusiei pentru care toţi cei implicaţi vor fi traşi la răspundere", a declarat Zelenski într-un mesaj video, referindu-se la atacul cu rachete care a ucis vineri 52 de persoane, inclusiv cinci copii, potrivit unui ultim bilanţ anunţat de autorităţile locale. ''Puterile mondiale au condamnat deja atacul Rusiei asupra Kramatorsk. Ne aşteptăm la un răspuns global ferm la această crimă de război'', a continuat el, citat de AFP.

Nehammer, care a preluat mandatul în decembrie, a declarat că scopul vizitei sale în Ucraina este de a oferi sprijin umanitar şi politic.

Austria, care nu este membră a NATO, a furnizat până acum, printre altele, 10.000 de căşti şi 9.000 de veste de protecţie pentru uz civil.

În acelaşi timp, ca şi Germania, este unul dintre statele UE care au respins până acum cererea lui Zelenski de interzicere a importurilor de gaze ruseşti. 80% din gazele Austriei provin din Rusia, scrie DPA.

După o oarecare ezitare şi în urma unor măsuri similare luate de mulţi alţi membri UE, Viena a expulzat la sfârşitul acestei săptămâni patru diplomaţi ruşi.

De la începutul războiului, aproape 4,5 milioane de ucraineni din cei aproximativ 44 de milioane de locuitori şi-au părăsit patria. În Austria au fost înregistraţi până în prezent aproximativ 51.000 de refugiaţi, în principal femei cu copii.

La Moscova, armata rusă a confirmat noi atacuri în regiunile ucrainene Dnipro şi Poltava.

Un depozit de arme a fost lovit în cursul nopţii la Dnipro, a declarat Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

În Mirhorod, în regiunea centrală Poltava, un atac a fost îndreptat împotriva unui aerodrom. Partea ucraineană a declarat că două persoane au fost rănite.

Într-un atac similar în apropiere de Cernomorsk, în sudul regiunii ucrainene Odesa, nu s-au înregistrat însă victime, potrivit

purtătorul de cuvânt al guvernatorului regiunii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Vicecancelarul german Robert Habeck a făcut o vizită la Kiev, însoțit de o delegație economică din Republica Federală. Pe lângă sprijinul acordat de statul german Ucrainei, s-a vorbit și...
Schimbare dramatică în războiul din Ucraina: Putin a schimbat țintele pentru a aduce mai multă durere
Schimbare dramatică în războiul din Ucraina: Putin a schimbat țintele pentru a aduce mai multă durere
Deși războiul lui Putin a depășit borna celor 2 ani, Rusia nu și-a putut îndeplini obiectivele inițiale de a subjuga țara vecină din cauza eșecurilor armatei roșii. Acum conflictul...
#razboi Ucraina, #kiev, #Karl Nehammer, #Austria , #Razboi Ucraina