Deputații canadieni au aprobat un document care condamnă Rusia pentru „acte de genocid împotriva poporului ucrainean”

Joi, 28 Aprilie 2022, ora 08:08 1246 citiri
Paralemntul canadian condamnă „genocidul” ucrainean FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Deputaţii canadieni au adoptat miercuri o moţiune condamnând "actele de genocid împotriva poporului ucrainean" comise de Rusia şi recunoscând că există "dovezi clare şi abundente despre crime de război şi crime împotriva umanităţii sistematice şi masive", notează AFP.

"Camera Comunelor a adoptat o moţiune privind actele de genocid împotriva poporului ucrainean", a anunţat pe Twitter Camera inferioară a parlamentului canadian.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Textul, depus la iniţiativa unei deputate a Noului Partid Democrat (NDP, stânga), Heather McPherson, a fost adoptat în unanimitate.

Moţiunea precizează că "există dovezi clare şi abundente despre crime de război şi crime împotriva umanităţii sistematice şi masive comise împotriva poporului ucrainean de către Forţele armate ale Federaţiei Ruse, sub conducerea preşedintelui Vladimir Putin".

Aceste "crime" includ mai ales tortura, "atrocităţi în masă în teritoriile ucrainene", "transferul forţat al copiilor ucraineni pe teritoriul Rusiei" şi "cazurile pe scară largă de violenţă fizică, psihică şi viol".

Validând acest text, Camera Comunelor "recunoaşte că Federaţia Rusă comite acte de genocid împotriva poporului ucrainean", potrivit documentului.

Adoptarea acestui text vine la aproximativ zece zile după ce parlamentul ucrainean a votat o rezoluţie similară.

La mijlocul lui aprilie, premierul Canadei, Justin Trudeau, a evocat pentru prima dată un "genocid" în Ucraina, după preşedintele american Joe Biden, termen considerat "inacceptabil" de Kremlin.

"Am văzut această dorinţă de a ataca civili, de a folosi violenţa sexuală ca armă de război. Este complet inacceptabil", a denunţat şeful guvernului canadian.

Miercuri mai devreme, Justin Trudeau a spus că ţara sa caută "modalităţi de a pedepsi mai mult" prin confiscarea proprietăţilor celor care au fost sancţionaţi.

Guvernul de la Ottawa doreşte să facă din Canada prima ţară din G7 care lichidează activele ruseşti pentru a finanţa ajutorul acordat Ucrainei.

Ottawa a anunţat, de asemenea, noi sancţiuni împotriva a 203 de persoane "complice" la tentativa de anexare a Donbas.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News