Canada anunță că vrea să trimită nave în România pentru a debloca grâul din Ucraina

Marti, 17 Mai 2022, ora 11:43 3738 citiri
Ministrul canadian al afacerilor externe Melanie Joly a explicat că explorează transportul pe cale ferată FOTO Facebook Melanie Joly

Canada este pregătită să trimită nave în România pentru a exporta grâul blocat în Ucraina de invazia rusă, a transmis ministrul canadian al afacerilor externe, Melanie Joly, în cadrul unei teleconferinţe cu presa.

Declarația a fost făcută după încheierea unei vizite în Germania şi Belgia, unde a participat la reuniunea miniştrilor de externe din G7 şi la o întâlnire bilaterală între Uniunea Europeană şi Canada, relatează EFE marţi.

Joly a adăugat că una dintre priorităţile ţărilor occidentale este de a facilita exportul de grâu ucrainean şi de a asigura următoarele recolte ale Ucrainei.

Potrivit AFP, din cauza blocadei din porturile Ucrainei, aproximativ 20 de tone de cereale aşteaptă în silozuri să fie exportate, iar recolta din acest an este în pericol.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat sâmbătă că G7 examinează alternative la transportul de cereale ucrainene, din care o parte era exportată până acum pe calea ferată, în principal prin România. Dar a apărut un blocaj, deoarece Ucraina şi România au ecartament feroviar diferit, a spus ea, citată de DPA.

ONU a avertizat că blocada porturilor ucrainene de la Marea Neagră ar putea provoca foamete în Africa şi în Orientul Mijlociu, care depind de exporturile ucrainene pentru a-şi asigura necesarul.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News