Boris Johnson îl acuză pe Putin de "acțiuni iresponsabile" care amenință „securitatea întregii Europe”

Vineri, 04 Martie 2022, ora 09:32 2135 citiri
Premierul britanic Boris Johnson FOTO Facebook/ Boris Johnson

Premierul britanic, Boris Johnson, a discutat, vineri diminenaţă, cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre situaţia "foarte îngrijorătoare" de la centrala nucleară de la Zaporojie şi va solicita o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, anunţă Downing Street.

Johnson a afirmat că acţiunile "iresponsabile" ale preşedintelui Vladimir Putin ar putea să ameninţe siguranţa întregii Europe.

Cei doi lideri au fost de acord cu faptul că Rusia trebuie să înceteze imediat atacul asupra centralei şi să permită serviciilor de urgenţă accesul nestingherit la centrală.

Potrivit sursei citate, premierul Johnson a afirmat că acţiunile "nechibzuite" ale preşedintelui Putin ar putea să ameninţe siguranţa întregii Europe şi a declarat că Marea Britanie va face tot ce este posibil pentru a se asigura că situaţia nu se va deteriora mai mult.

Premierul britanic a adăugat că va solicita o şedinţă de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU în orele care urmează şi că Marea Britanie va ridica această problemă faţă de Rusia şi partenerii apropiaţi.

Cei doi lideri au fost de acord cu faptul că o încetare a focului este crucială.

Un incendiu a izbucnit la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, relatează BBC, citând declaraţiile primarului localităţii învecinate Enerhodar, conform căruia focul ar fi fost provocat de bombardamentele ruseşti. Conform NEXTA, pompierii nu pot interveni pentru a stinge incendiul, din cauza bombardamentelor. Ministrul de Externe Dmytro Kuleba a anunţat că armata rusă trage din toate direcţiile asupra centralei, că focul a izbucnit deja, iar o explozie va fi de zece ori mai intensă decât cea de la Cernobîl. El a precizat că ruşii trebuie să se oprească imediat să permită intervenţia pompierilor.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News