Armata ucraineană ia în calcul retragerea din Bahmut. "Nu ne vom sacrifica toți oamenii pentru nimic"

Joi, 02 Martie 2023, ora 08:43
8396 citiri
Armata ucraineană ia în calcul retragerea din Bahmut. "Nu ne vom sacrifica toți oamenii pentru nimic"
Soldat ucrainean patrulează în zona Bahmut FOTO Hepta

Forțele ruse continuă să obțină avansuri progresive în Bahmut și „nu încetează să atace orașul”, au anunțat miercuri, 1 martie, autoritățile zonale. Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski spune că e posibilă ordonarea retragerii militarilor ucraineni din regiune.

„Armata noastră va cântări în mod evident toate opțiunile. Până acum, au ținut orașul, dar, dacă va fi nevoie, se vor retrage strategic", a declarat Alexander Rodnianski, consilier economic al lui Zelenski, pentru CNN, relatează The Guardian. "Nu ne vom sacrifica toți oamenii doar pentru nimic. Situația este dificilă, nu este niciun secret cu privire la acest lucru", a mai adăugat acesta.

Rodnianski a precizat că Rusia a folosit cele mai bune trupe ale grupului Wagner pentru a încerca să cucerească orașul. Compania militară privată, cunoscută pentru tacticile brutale, este condusă de Evgheni Prigojin, un milionar necinstit cu legături vechi cu președintele rus, Vladimir Putin.

Cu toate acestea, Prigojin a declarat miercuri că până acum nu a văzut niciun semn de retragere ucraineană din oraș. El a susținut că, de fapt, Kievul și-a întărit pozițiile acolo. "Armata ucraineană desfășoară trupe suplimentare și face tot ce poate pentru a păstra controlul asupra orașului", a declarat Prigojin. "Zeci de mii de soldați ucraineni opun o rezistență acerbă, iar luptele devin din ce în ce mai sângeroase pe zi ce trece".

Bahmut este un orășel mic din estul Donețkului, care a rămas departe de campania terestră lentă a Rusiei timp de multe luni. Însă capturarea sa ar reprezenta un progres militar pentru președintele rus Vladimir Putin și ar oferi forțelor sale oportunitatea de a lansa atacuri aeriene asupra mai multor zone urbane mai la vest.

Rapoartele din zona Bahmut au descris o situație din ce în ce mai dificilă din partea apărătorilor Ucrainei, forțele rusești lansând ofensive repetate la nord și la sud de oraș, iar drumul principal spre Bahmut dinspre vest fiind vizat de bombardamente rusești.

Cu o zi mai devreme, generalul-colonel Oleksandr Sirskii a ordonat trimiterea mai multor trupe la Bahmut, după călătoria sa pe linia frontului din 25 februarie, unde a fost informat cu privire la situație.

Bătălia pentru Bahmut, în regiunea ucraineană Donețk, a devenit un simbol al rezistenței ucrainene, deoarece apărătorii rezistă în fața bombardamentelor neîncetate și a valurilor de trupe rusești care au suferit pierderi grele în campania de luni de zile pentru a o captura.

În Bahmut se mai află în acest moment aproximativ 4.500 de civili, inclusiv 48 de copii. Purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale ucrainene Donețk, Tetiana Ignatchenko, le-a cerut oamenilor să evacueze orașul din cauza pericolului, dar a spus că au suficiente provizii.

„Există mâncare, apă și medicamente în oraș. Oamenii au primit totul în avans”, a spus Ignatchenko. „Totuși, toată lumea trebuie să plece. Situația este extrem de periculoasă pentru civili.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Kremlinul a afirmat luni că Rusia va lua măsuri pentru a-şi "garanta" securitatea, dacă Polonia va găzdui arme nucleare pe teritoriul său, informează AFP. "Militarii vor analiza bine...
Rusia anunță că a mai ocupat o localitate din Ucraina
Rusia anunță că a mai ocupat o localitate din Ucraina
Forţele ruse au preluat controlul asupra localităţii Bohdanivka din estul regiunii ucrainene Doneţk, a anunţat duminică, 21 aprilie, Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat, potrivit...
#razboi Ucraina, #bahmut, #armata ucraineana, #Rusia, #donetk , #Razboi Ucraina