Secretarul general al ONU: Moldova ”nu este încă o țară care primește refugiați, ci cel mai fragil vecin al Ucrainei”

Luni, 09 Mai 2022, ora 22:08
2594 citiri
Secretarul general al ONU: Moldova ”nu este încă o țară care primește refugiați, ci cel mai fragil vecin al Ucrainei”
Antonio Guterres, secretar general ONU FOTO / Facebook ONU

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) apreciază efortul Republicii Moldova de implicare în criza refugiaţilor din Ucraina şi îşi manifestă susţinerea pentru autorităţile de la Chişinău în gestionarea acestei crize, a afirmat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în cursul unei vizite la Chişinău, potrivit Agora.md, Deschide.md şi Radio Chişinău.

Şeful ONU le-a mulţumit moldovenilor pentru generozitate şi solidaritate şi a calificat acţiunile Republicii Moldova drept un "exemplu de umanitate".

Republica Moldova "nu este încă o ţară care primeşte refugiaţi - ci cel mai fragil vecin al Ucrainei care a primit cel mai mare număr de refugiaţi" raportat la populaţia sa, a spus Guterres, adăugând că Republica Moldova necesită şi merită o susţinere masivă, inclusiv susţinere bugetară pentru a menţine stabilitatea.

Secretarul General al ONU a apreciat că acum Republica Moldova este în prima linie de păstrare a păcii şi stabilităţii şi consideră că actorii politici de pe ambele maluri ale Nistrului vor da dovadă de destulă maturitate şi responsabilitate pentru a nu permite extinderea conflictului din Ucraina.

În cadrul conferinţei de presă comune susţinută de cei doi oficiali, premierul Natalia Gavriliţă a declarat că a discutat cu oficialul ONU despre gestionarea fluxului mare de refugiaţi ucraineni care se află pe teritoriul R. Moldova şi că aşteaptă ca banii oferiţi în acest sens de Naţiunile Unite să ajungă cât mai rapid.

Natalia Gavriliţă a mai declarat în contextul războiului din Ucraina că instituţiile de apărare sunt în regim de alertă pentru a nu admite destabilizarea situaţiei în R. Moldova

Ea a spus că analizele indică un risc scăzut privind o posibilitate de escaladare a conflictului militar pe teritoriul R. Moldova. "Folosim toate căile diplomatice şi formatele funcţionale ca să ne asigurăm că dezamorsăm orice tensiune şi menţinem pacea şi stabilitatea în R. Moldova. Dacă analiza se va schimba, vom comunica oamenilor prin canale oficiale", a spus Natalia Gavriliţă.

Antonio Guterres a subliniat că orice încălcare a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova reprezintă o încălcare a dreptului internaţional, condamnată de ONU.

Secretarul general al ONU efectuează o vizită de două zile în Republica Moldova. El a avut o întrevedere cu premierul Natalia Gavriliţă, iar marţi va vizita un centru pentru refugiaţi din Chişinău.

Până când a fost prelungită perioada în care ucrainenii veniți în România primesc bani de hrană și cazare
Până când a fost prelungită perioada în care ucrainenii veniți în România primesc bani de hrană și cazare
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi...
Noul comandant al armatei din Ucraina pare optimist. „Ne aşteptăm să avem destui oameni capabili să îşi apere patria”
Noul comandant al armatei din Ucraina pare optimist. „Ne aşteptăm să avem destui oameni capabili să îşi apere patria”
Armata din Ucraina va trebui să mobilizeze mai puţini oameni decât se aştepta iniţial pentru a respinge invazia Rusiei, a declarat vineri, 29 martie, noul comandant al trupelor Kievului,...
#razboi Ucraina, #ONU, #refugiati, #refugiati Ucraina, #Antonio Guterres , #ONU