UE deschide o anchetă pentru investigarea crimelor împotriva umanităţii comise de armata rusă în Ucraina. Anunțul Ursulei von der Leyen după o discuție cu Volodimir Zelenski

Luni, 04 Aprilie 2022, ora 18:13 1738 citiri
Președinta C.E. a cerut un răspuns global la masacrul din Ucraina FOTO Twitter / Ursula von der Leyen

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat luni, 4 aprilie, că a înfiinţat o echipă comună de anchetă cu Ucraina pentru investigarea crimelor de război şi a crimelor împotriva umanităţii.

Anunțul a fost făcut în urma unei discuții telefonice cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, după apariţia imaginilor şocante cu cadavre ale civililor în oraşul Bucea, în urma retragerii forţelor ruse din zonă.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

”Am vorbit cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre crimele îngrozitoare care au fost descoperite în Bucea şi în alte zone din care trupele ruse au plecat recent”, a scris von der Leyen pe Twitter.

”I-am transmis condoleanţe şi l-am asigurat de sprijinul deplin al Comisiei Europene în aceste vremuri groaznice. Imaginile îngrozitoare nu pot şi nu vor rămâne fără răspuns.

Făptuitorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiţi (...) Am convenit să asigurăm o coordonare strânsă între noi”, a mai transmis șefa C.E.

Ursula von der Leyen a precizat că UE a înfiinţat o echipă comună de anchetă cu Ucraina pentru a colecta probe şi a investiga crimele de război şi crimele împotriva umanităţii.

”UE este pregătită să consolideze acest efort prin trimiterea de echipe de anchetă la faţa locului pentru a sprijini parchetele ucrainene. Eurojust şi Europol sunt pregătite să asiste”, a mai spus președinta Comisiei.

Oficialul european a cerut un răspuns global la masacrul din Ucraina.

”Există discuţii în curs între Eurojust şi Curtea Penală Internaţională pentru a-şi uni forţele şi Curtea să facă parte din echipa de anchetă comună. O astfel de abordare coordonată din partea autorităţilor ucrainene, a UE, a statelor membre şi a agenţiilor acesteia şi a Curţii Penale Internaţionale va permite ca probele să fie colectate, analizate şi prelucrate în cel mai complet şi eficient mod posibil.

L-am însărcinat pe comisarul pentru Justiţie, Didier Reynders, să urmărească şi să ia legătura cu procurorul general ucrainean (...) Comisia va oferi tot sprijinul tehnic şi financiar necesar tuturor investigaţiilor conduse de UE”, a mai anunțat Ursura von der Leyen într-un comunicat.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News