Rusia se declară ”dispusă” să asigure securitatea centralelor nucleare din Ucraina. Anunțul șefului AIEA după discuția cu Serghei Lavrov

Joi, 10 Martie 2022, ora 23:41
2136 citiri
Rusia se declară ”dispusă” să asigure securitatea centralelor nucleare din Ucraina. Anunțul șefului AIEA după discuția cu Serghei Lavrov
Atac asupra centralei de la Zaporojie FOTO Twitter / Nexta TV

Șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunțat joi, 10 martie, că Ucraina şi Rusia sunt dispuse să discute pentru a garanta securitatea siturilor nucleare ucrainene, compromise de război, potrivit AFP.

”Primul meu obiectiv a fost să stabilesc un dialog direct la un nivel foarte înalt”, a explicat Rafael Grossi, revenit de la Antalya, în Turcia, unde s-a întâlnit separat cu miniştrii de externe rus, Serghei Lavrov, şi ucrainean, Dmitro Kuleba, în paralel cu discuţiile care au eşuat să încheie un acord de încetare a focului.

”Cele două părţi sunt dispuse să lucreze şi să discute cu AIEA”, a salutat el în faţa presei la Viena, sediul agenţiei ONU pentru probleme nucleare, raportând ”întâlniri fructuoase, dar nu uşoare”.

Rafael Grossi s-a oferit iniţial să călătorească la Cernobîl, scena celui mai grav dezastru nuclear civil din istorie în 1986, dar oferta sa a fost refuzată.

Situaţia de pe teren este ”teribilă”, a insistat directorul general, referindu-se la numărul tot mai mare de incidente. De unde urgenţa ”de a se ajunge la un acord-cadru comun pentru consolidarea securităţii instalaţiilor nucleare” ale ţării care are 15 reactoare şi mai multe depozite de deşeuri.

Cernobîl, care a căzut în mâinile ruşilor la 24 februarie, a suferit miercuri o întrerupere a curentului electric. Comunicaţiile telefonice sunt întrerupte, iar la faţa locului sunt blocaţi peste 200 de tehnicieni şi paznici care lucrează zi şi noapte.

La 4 martie, centrala atomoelectrică Zaporojie, cea mai mare din Europa, a suferit lovituri de artilerie provocând un incendiu şi stârnind temeri legate de un dezastru.

Pe de altă parte, AIEA a mai făcut cunoscut miercuri că este ”îngrijorată de întreruperea bruscă a transmisiilor de date către sediul central din Viena” de la Zaporojie, a doua zi după o problemă similară la Cernobîl.

Aceste sisteme permit supravegherea de la distanţă a materialelor nucleare şi a activităţilor la faţa locului pentru a preveni proliferarea.

”Observăm o deteriorare, este îngrijorător. Pierdem treptat o cantitate mare de informaţii”, a deplâns Rafael Grossi.

De la începutul invaziei ruse la 24 februarie, şeful Agenţiei ONU a avertizat constant asupra pericolelor conflictului, primul care are loc într-o ţară cu un vast program nuclear.

Situație-limită pentru ucraineni pe front: ”Avantajul inamicului ca muniţie trasă este de şase la unu”
Situație-limită pentru ucraineni pe front: ”Avantajul inamicului ca muniţie trasă este de şase la unu”
Forţele ucrainene ”îşi îndeplinesc sarcinile de-a lungul vastei linii a frontului cu puţine sau fără arme şi muniţie”, a declarat comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski,...
Un ofițer rus din GRU a fost omorât în atentatul de lângă Moscova. Timur Miașnikov participase la războiul din Ucraina
Un ofițer rus din GRU a fost omorât în atentatul de lângă Moscova. Timur Miașnikov participase la războiul din Ucraina
Printre victimele atacului terorist de la complexul Crocus de lângă Moscova s-a numărat și un ofițer rus, Timur Miașnikov, ucis de terorişti, scrie canalul Mash Telegram, asociat cu forțele...
#razboi Ucraina, #AIEA, #centrale nucleare Ucraina, #Serghei Lavrov, #cernobil , #Razboi Ucraina