Afirmațiile dubioase ale ambasadorului rus la UE, despre culisele de la Bruxelles: "Am avut trei prânzuri în cinci zile"

Miercuri, 25 Mai 2022, ora 21:24
5089 citiri
Afirmațiile dubioase ale ambasadorului rus la UE, despre culisele de la Bruxelles: "Am avut trei prânzuri în cinci zile"
Vladimir Cijov, ambasadorul Rusiei la UE FOTO friendsofeurope.org

Principalul reprezentant al Moscovei la Bruxelles a dedicat ultimii 17 ani promovării relațiilor UE-Rusia, însă în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, relațiile dintre UE și șefii săi de la Moscova au atins, folosind cuvintele ambasadorului Vladimir Cijov însuși, „cel mai jos punct de la înființarea lor în urmă cu 30 de ani”.

„UE nu mai consideră țara mea un partener strategic”, a adăugat Cijov, care s-a autointitulat un „monument viu” al ideii unui parteneriat strategic între Europa și Rusia, scrie Politico.

În loc de un parteneriat, relațiile Rusiei cu UE ar putea fi descrise, cu generozitate, drept glaciale. Blocul a pedepsit Moscova cu sancțiuni pentru orice, de la bunuri de lux la servicii bancare, iar zeci de diplomați ruși au fost trimiși acasă.

Dar, pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, unitatea europeană cu privire la severitatea și amploarea sancțiunilor s-a fisurat. Blocul s-a oprit înainte de a impune o interdicție a importurilor de petrol și gaze, iar unele țări au mers atât de departe încât au acceptat cererile Rusiei de a plăti importurile de energie în ruble - o concesie la care Cijov pretinde că a contribuit.

Cijov a mai spus că, în ciuda respingerii publice a Rusiei de către Bruxelles, în culise încă mai are destule întâlniri față în față cu trimișii din alte țări, inclusiv din UE. „Săptămâna aceasta am luat trei prânzuri în cinci zile”, a spus el pentru Politico. Diplomatul a adăugat că a fost în legătură cu „mulți oameni”, păstrând un program plin de apeluri Zoom și prânzuri diplomatice, deși a refuzat în mod repetat să numească persoanele cu care s-a întâlnit sau ce țări reprezentau.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Diplomatul a refuzat să ofere detalii despre activitățile sale actuale de la Bruxelles și are reputația de a mai spune minciuni. În ianuarie, cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, el a calificat drept „isterice” avertismentele guvernelor occidentale cu privire la respectiva invazie. Mai recent, el a declarat pentru Sky News că orice deces civil în Ucraina „nu poate să fi fost comis de forțele ruse”.

„Este o persoană care va spune absolut orice, indiferent cât de absurd de neadevărat ar fi”, a spus fostul ambasador al SUA la UE Anthony Gardner, adăugând că a ales să nu se întâlnească cu Cijov în timpul mandatului său din 2014 până în 2017. „Știam că va fi o pierdere de timp”.

Întrebat dacă manualul său de comunicare, care include o mulțime de negări generale cu privire la faptele rele raportate ale Rusiei, s-a dovedit eficient în vreun fel, Cijov a spus: „Nu este de competența mea să judec dacă strategia mea de persuasiune este de succes, de mare succes sau de succes parțial. Depinde de alții”, adăugând: „Cu siguranță nu este un dezastru total, altfel nu m-ar fi ținut atât de mult aici”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
David Cameron, șeful diplomaţiei britanice, a îndemnat joi, 18 aprilie, în marja summitului G7, desfăşurat pe insula italiană Capri, la căutarea unor moduri "creative" de a utiliza activele...
#razboi Ucraina, #Rusia, #Rusia UE, #ambasador Rusia , #Razboi Ucraina
Comentarii