Încă un pas pentru aderarea Finlandei la NATO. Când va anunța guvernul țării nordice decizia finală

Sambata, 09 Aprilie 2022, ora 19:46
4173 citiri
Încă un pas pentru aderarea Finlandei la NATO. Când va anunța guvernul țării nordice decizia finală
Invazia rusă din Ucraina a dus la intensificarea dezbaterii privind aderarea la NATO FOTO Pixabay

Un partener al coaliţiei de guvernare din Finlanda, care în mod tradiţional era împotriva aderării ţării nordice la NATO, şi-a exprimat sâmbătă, 9 aprilie, deschiderea faţă de un asemenea scenariu, informează dpa.

Anunțul face ca acest stat să fie tot mai aproape de o integrare în Alianţa Nord-Atlantică în viitorul apropiat.

Finlanda s-a opus mult timp opţiunii aderării la NATO, dar recenta invazie militară rusă în Ucraina a dus la o schimbare a opiniilor în ţara ce are o frontiera terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia. Sondajele de opinie arată că ultimele săptămâni au fost marcate de o creştere spectaculoasă a sprijinului populaţiei pentru intrarea Finlandei în Alianţă.

Şefa guvernului finlandez, Sanna Marin, nu a exprimat o opinie pe acest subiect, dar a precizat că o decizie va trebui luată până la jumătatea lunii iunie.

Ea a spus că obiectivul este ca Finlanda şi Suedia, care sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor '90 prin intermediului programului ”Parteneriat pentru Pace”, să ia decizii similare aproximativ în acelaşi timp.

Invazia rusă din Ucraina a dus la o intensificare a dezbaterii asupra acestui subiect şi în Suedia, dar în Finlanda opiniile publicului par să se fi modificat mai rapid.

NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia.

Recent, prim-vicepreședintele Comitetului Internațional al Consiliului Federației Ruse, Vladimir Jabarov, a avertizat că țara sa va avea o reacție rapidă în cazul aderării Finlandei la NATO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De cine se teme Germania? Motivul pentru care refuză să trimită Ucrainei rachete Taurus
De cine se teme Germania? Motivul pentru care refuză să trimită Ucrainei rachete Taurus
Fostul comandant al forțelor americane din Europa, Ben Hodges, a sugerat că Germania s-ar putea abține de la a sprijini pe deplin Ucraina prin furnizarea tuturor armelor necesare, inclusiv...
Depozit de combustibil din Rusia, în flăcări. A fost lovit de o dronă ucraineană
Depozit de combustibil din Rusia, în flăcări. A fost lovit de o dronă ucraineană
Guvernatorul regiunii Smolensk din vestul Rusiei a anunţat sâmbătă că o dronă ucraineană a lovit în timpul nopţii trecute un depozit de combustibil, provocând un incendiu, în timp ce un...
#razboi Ucraina, #aderare NATO, #Finlanda , #NATO