Răspunsul autorităților pentru românii blocați de peste 10 ore în partea ucraineană a vămii Porubne-Siret. Declarațiile conaționalilor care au fugit de război VIDEO

Vineri, 25 Februarie 2022, ora 23:48 4043 citiri
Românii au rămas blocați la vamă din cauza numărului mare de refugiați ucraineni FOTO captură news.ro

17 români care au fugit din zona Harkov au cerut ajutorul autorităților române după ce au rămas blocați în vama Porubne-Siret de peste 10 ore.

„Suntem blocaţi în Vama Siret, în partea ucraineană, suntem de 10 ore aici, nimeni nu ne bagă în seamă, nu vor să ne elibereze, să trecem către România, nimeni nu ne dă o explicaţie. Venim din zona de conflict, din zona Harkov, am fugit de acolo, pe rute ocolitoare, ca să nu trecem prin oraşele mari, să nu fim bombardaţi.

Acum aşteptăm un ajutor din partea României, din partea vamei române, să putem să ajungem acasă, să scăpăm de situaţia asta. De 10 ore stăm, răbdăm de foame, de frig, nimeni nu ne dă o explicaţie. Vin valuri de ucraineni care au prioritate, chiar şi alte naţionalităţi care trec, şi noi nu putem trece către România, o ţară care primeşte ucraineni, să-i ajutăm, dar noi nu avem prioritate să intrăm în ţara noastră. Vă rugăm să ne ajutaţi să putem ajunge acasă, la familie şi copii.

”Acum o jumătate de oră am auzit sirenele în oraşul Cernăuţi, este posibil să bombardeze şi acolo, şi aici. Am înţeles că domnul Ciucă este în Vama Siret, sperăm că ne va ajuta să putem intra în ţară”, a declarat pentru News.ro unul dintre românii aflaţi acum la Vama Siret, pe partea ucraineană.

„Sute de refugiaţi, mame, copii, şi noi 17 inşi, aşteptăm aici, de 10 ore, cu bagajele, la porţile graniţei, fără niciun răspuns, doar ”Întoarceţi-vă înapoi!””, a declarat pentru News.ro Mihai Manea, unul dintre românii aflaţi acum la graniţa Porubne-Siret, care afimă că este de 40 de ore pe drum.

Şeful DSU, Raed Arafat, care s-a deplasat astăzi în zonă pentru a verifica modul în care este gestionată situaţia de la graniţă, a explicat că totul depinde de cum decurg lucrurile pe partea ucraineană şi că aici, pe partea română, capacitatea nu este depăşită.

„Oamenii care sunt dincolo, în zona ucraineană, sunt procesaţi într-un anumit ritm. În zona noastră, oamenii, care sunt foarte mulţi, aşteaptă să vină alţii care sunt rudele lor care sunt în zona ucraineană. Noi nu avem cum să mergem să spunem: ”Procesaţi mai repede!” asta este toată problema. Oamenii sunt în zona ucraineană, cum îi procesează, intră, capacitatea noastră nu este depăşită, trec imediat cei care intră fără nicio întârziere, dar aşteptăm procesarea lor în zona ucraineană. În final, vor ajunge dar timpii ăştia nu sunt determinaţi de partea română”, a explicat Arafat.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com