Putin ar putea debloca exportul de cereale din Ucraina, fără nicio condiție. Anunțul Kremlinului după discuția cu președintele Turciei

Luni, 30 Mai 2022, ora 21:05 5946 citiri
Putin a transmis că ridicarea sancțiunilor ar permite Rusiei să exporte volume mari de îngrăşăminte şi produse agricole din Ucraina FOTO Twitter

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis luni, 30 mai, că țara sa este dispusă să faciliteze exportul liber de cereale din porturile ucrainene fără obstacole, în coordonare cu Turcia, relatează Reuters.

Anunțul a fost făcut de Kremlin după o convorbire între liderul rus și omologul său turc, Recep Tayyig Erdogan.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

”În timpul discuţiei despre situaţia din Ucraina, s-a pus accent pe asigurarea unei navigaţii sigure în Marea Neagră şi Azov şi pe eliminarea ameninţării minelor din apele lor”, a transmis Kremlinul cu privire la convorbirea celor doi,

”Vladimir Putin a remarcat disponibilitatea părţii ruse de a facilita tranzitul maritim de mărfuri liber în coordonare cu partenerii turci. Acest lucru este valabil şi pentru exportul de cereale din porturile ucrainene”, mai precizează Kremlinul.

Putin, potrivit Kremlinului, a adăugat că, dacă sancţiunile ar fi ridicate, atunci Rusia ar putea ”exporta volume semnificative de îngrăşăminte şi produse agricole” din Ucraina.

Nu a fost imediat clar la ce porturi ucrainene a făcut referire preşedintele rus. Principalele porturi ucrainene prin care se exportă cereale ale Ucrainei includ Ciornomorsk, Nikolaev, Odesa, Herson şi Iujne.

Erdogan i-a transmis lui Putin că pacea trebuie să fie stabilită cât mai curând posibil, iar Turcia este pregătită să îşi asume un rol într-un ”mecanism de monitorizare” între Moscova, Kiev şi ONU, dacă se ajunge la un acord.

Războiul din Ucraina şi încercarea Occidentului de a izola Rusia au dus la creşterea preţului cerealelor, uleiului de gătit, îngrăşămintelor şi energiei.

Ucraina încearcă să exporte volumele mari de cereale cu ajutorul vehiculelor, pe cale maritimă şi ferată cu scopul de a preveni o criză alimentară la nivel mondial, dar nu are nicio şansă să îşi îndeplinească obiectivele dacă nu este ridicată blocada Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, a declarat pentru Reuters un oficial al Ministerului ucrainean al Agriculturii din Ucraina săptămâna trecută.

Organizaţia Naţiunilor Unite, care susţine că o criză alimentară globală este pe cale de a se declanşa, încearcă să încheie un acord pentru a facilitate exporturile de cereale ale Ucrainei.

Înainte de invazia rusă în Ucraina, ţara avea capacitatea de a exporta până la 6 milioane de tone de grâu, orz şi porumb lunar, dar exporturile au scăzut la doar 300.000 de tone în martie şi 1,1 milioane în aprilie.

Rusia şi Ucraina reprezintă în total 29% din exporturile globale de grâu, în principal prin Marea Neagră, şi 80% din exporturile globale de ulei de floarea-soarelui.

Ucraina este un exportator important de porumb, orz şi ulei de rapiţă, iar Rusia şi Belarus - care a susţinut Moscova în timpul războiul şi este vizat de sancţiuni - reprezintă peste 40% din exporturile globale de potasiu nutritiv pentru culturi.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com