Kommersant. Cum încearcă oligarhii ruși să ocolească sancțiunile Occidentului

Miercuri, 16 Martie 2022, ora 12:00
1943 citiri
Kommersant. Cum încearcă oligarhii ruși să ocolească sancțiunile Occidentului
Autoritățile italiene au confiscat vineri mega-iahtul oligarhului rus Andrei Melnicenko, potrivit unui comunicat al poliției financiare a Italiei.

”Noile condiții în care se află Rusia după invadarea Ucrainei urmată de sancțiunile occidentale, ne fac pe toți să ne amintim începutul anilor ’90”, scrie Iuri Barsukov, în cotidianul rus Kommersant . Atunci, imediat după primele etape de privatizare, era greu de spus cui aparțin active mari din economia rusă, care făcea primii pași spre capitalism.

Adesea, drepturile de proprietate erau deținute prin companii offshore cu beneficiari neclari, iar uneori (după cum am aflat mai târziu din litigiile majore de la Înalta Curte din Londra) se bazau pur și simplu pe acorduri verbale sau obligații informale.

În anii 2000, era de neconceput ca marile afaceri să-și dezvăluie proprietarii: exemplul Surgutneftegaz, ai cărui proprietari adevărați sunt încă necunoscuți.

Acum vedem o revenire rapidă la „sălbaticii ani 1990”. În ultima săptămână, o serie de oameni de afaceri ruși care au căzut sub sancțiunile UE au renunțat la controlul asupra activelor lor: Andrei Melnicenko a încetat să mai fie beneficiarul EuroChem și SUEK, Dmitri Mazepin - Uralcema, Dmitri Pumpianski - TMK și Sinary, Vadim Moskovici - Rusagro, iar pe 14 martie, acționarii UMMC și Kuzbassrazrezugol, Iskandar Mahmudov și Andrei Bokarev, au anunțat decizii similare. Și nimeni nu a precizat cine deține acum acțiunile.

O astfel de tăcere nu este deloc surprinzătoare în fața sancțiunilor tot mai mari, dar rămâne faptul că nu știm cine controlează acum cele mai mari companii rusești din industria petro-chimică, minieră și energetică, precizează jurnalistul rus.

Este posibil ca aceste date să fie dezvăluite mai devreme sau mai târziu, dar pe 14 martie, guvernul le-a permis să nu publice situații financiare sau alte informații dacă acest lucru le amenință să cadă sub sancțiuni,

Autoritățile italiene au confiscat vineri mega-iahtul oligarhului rus Andrei Melnicenko, potrivit unui comunicat al poliției financiare a Italiei.

În comunicat se transmite că nava – numită „SY A” – valorează aproximativ 530 de milioane de euro (578 de milioane de dolari) și a fost dusă în portul din nord-estul Trieste.

Este unul dintre cele mai mari superyacht-uri din lume, potrivit producătorului său, Nobiskrug.

Melnicenko a fost sancționat de Uniunea Europeană pe 9 martie, ca parte a sancțiunilor extinse împotriva oligarhilor ruși. Potrivit UE, el deține principalul producător de îngrășăminte EuroChem Group și compania de cărbune SUEK.

Decizia Consiliului UE, care a dispus sancțiuni împotriva lui Melnicenko, a menționat că el și alți 36 de lideri de afaceri s-au întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, după ce a început invazia Ucrainei, pentru a discuta posibilul impact economic al sancțiunilor UE și SUA.

În Decizia Consiliului UE se spunea: „Faptul că a fost invitat să participe la această întâlnire arată că este membru al celui mai apropiat cerc al lui Vladimir Putin și că sprijină sau implementează acțiuni sau politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, precum și stabilitatea și securitatea în Ucraina. De asemenea, arată că el este unul dintre oamenii de afaceri de frunte implicați în sectoarele economice, oferind o sursă substanțială de venituri guvernului Rusiei, care este responsabil pentru anexarea Crimeei și destabilizarea Ucrainei”.

Acum, jurnaliștii vor trebui inevitabil să se bazeze pe zvonuri și să găsească eufemisme adecvate, folosind expresii precum „apropiat de” și „înrudit” într-un fel sau altul pentru a descrie structura de proprietate a celor mai mari jucători din economia rusă. Și aceasta nu este o convenție: în aceste zile, când regulile jocului nu doar se schimbă, ci se șterg într-o singură zi, transferul unor pachete semnificative de acțiuni în companii către nominalizați și împuterniciți conține germenele viitoarelor conflicte corporative majore, cum s-a întâmplat în anii 1990.

De asemenea, este interesant cum se transformă ideea de elită de afaceri în noile condiții. Înainte de 24 februarie, era considerat ca facând parte din aceasta doar proprietarul companiei, care primea o invitație la întâlnirea anuală a marilor afaceriști cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Având în vedere că lista acestor persoane coincide din ce în ce mai mult cu lista celor sancționați de UE și SUA, este extrem de interesant de văzut cum va arăta componența participanților la o nouă astfel de întâlnire dacă aceasta va mai avea loc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german...
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este „aliatul” ei în războiul împotriva Rusiei, accelerând cât mai rapid posibil livrările sale de arme şi muniţii, a îndemnat vineri, 19...
#razboi ucraina rusia, #invazie, #oligarhi, #sanctiuni, #Occident, #avere , #Razboi Ucraina