Sprijin masiv din partea Parlamentului European pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Rezoluția privind statutul de țară candidată

Joi, 19 Mai 2022, ora 17:24
2778 citiri
Sprijin masiv din partea Parlamentului European pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Rezoluția privind statutul de țară candidată
Republica Moldova și-a depus candidatura la UE după izbucnirea războiului din Ucraina FOTO Twitter

Parlamentul European a adoptat joi, 19 mai, raportul anual privind implementarea acordului de asociere UE-Republica Moldova, cu 512 voturi pentru, 43 de voturi împotrivă şi 39 de abţineri.

Raportul include un apel la Uniunea Europeană să furnizeze mai mult sprijin strategic Moldovei după depunerea cererii de aderare la blocul comunitar, informează un comunicat al PE.

În contextul unui mediu de securitate care se înrăutăţeşte, textul recunoaşte că războiul din Ucraina a afectat în mod disproporţionat Republica Moldova vecină. Economia acesteia a fost afectată de pierderea unor oportunităţi de import şi de export şi de creşterea rapidă a preţurilor energiei, iar R.Moldova a primit şi cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni raportat la populaţie decât orice altă ţară, punând o enormă presiune pe serviciile sale publice.

Motivată de invazia Rusiei în Ucraina, cererea oficială a Republicii Moldova de aderare la UE de pe 3 martie a fost salutată de eurodeputaţi, întrucât confirmă drumul european al ţării. Ei fac apel la instituţiile UE să-i acorde Republicii Moldova statutul de ţară candidată, împreună cu Ucraina şi Georgia, în conformitate cu articolul 49 din TEU şi ”pe baza meritelor”. Între timp, consideră eurodeputaţii, Uniunea Europeană şi Republica Moldova ar trebui că continue să lucreze la integrarea ţării în piaţa unică a UE.

Rezoluţia face apel la Comisia Europeană să ajute Republica Moldova în pregătirea unei strategii credibile pentru perioada de preaderare la UE. De asemenea, eurodeputaţii atrag atenţia asupra necesităţii pentru mai mult ajutor strategic pentru Republica Moldova, în special prin înfiinţarea unui grup de sprijin al Comisiei pentru această ţară, similar cu cel existent pentru Ucraina.

Raportul subliniază, de asemenea, că cererile de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei deschid un nou capitol în integrarea lor europeană, care ar trebui să fie caracterizat de eforturile întărite de implementare ale acordurilor de asociere şi ale componentelor de liberalizare a schimburilor.

Nu în ultimul rând, eurodeputaţii îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu o serie de recente incidente de securitate în regiunea separatistă Transnistria şi le condamnă ca pe nişte acte periculoase de provocare comise într-o situaţie de securitate foarte volatilă. Ei îşi reiterează sprijinul pentru o soluţionare paşnică a conflictului din Transnistria, bazat pe suveranitatea şi integritatea teritorială ale Republicii Moldova.

”UE trebuie să le acorde urgent Republicii Moldova şi Ucrainei statutul de ţări candidate”, a declarat raportorul român Dragoş Tudorache, din grupul Renew Europe.

”Acesta este un mesaj cu trei posibili destinatari. Este un mesaj către lumea pe care UE o sprijină şi cu care împărtăşim aceleaşi valori într-un mod concret, tangibil şi angajat. Este un mesaj către Putin şi către toţi dictatorii din lume, că vom rămâne uniţi în faţa oricărei agresiuni şi astfel de acţiuni nu vor face decât să ne întărească. Şi, mai presus de toate, este un mesaj către cetăţenii Moldovei, către cei care au ales o cale europeană, că Europa îi vede, îi aude şi nu-i va abandona”, a mai spus eurodeputatul USR PLUS.

Ucraina anunță că măsurile de securitate vor fi întărite la Kiev după o serie de atacuri ruse VIDEO
Ucraina anunță că măsurile de securitate vor fi întărite la Kiev după o serie de atacuri ruse VIDEO
Un oficial municipal a anunțat joi, 28 martie, că măsurile de securitate din capitala ucraineană Kiev vor fi întărite după o serie de atacuri ruse cu rachete şi ameninţări cu escaladarea,...
Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Gerhard Schröder, fostul cancelar german susţine în continuare că prietenia sa cu preşedintele rus Vladimir Putin ar putea contribui la încheierea războiului din Ucraina, notează joi, 28...
#razboi ucraina rusia, #Republica Moldova, #aderare Uniunea Europeana, #Parlamentul European , #Republica Moldova