Cum explică un comisar european dependența UE de energia rusă: ”Nu am fost naivi, am fost lacomi”

Marti, 24 Mai 2022, ora 22:50 2495 citiri
Comisarul pentru concurență al Uniunii Europene, ​Margrethe Vestager FOTO Facebook

Comisarul pentru concurență al Uniunii Europene, ​Margrethe Vestager, a vorbit marți, 24 mai, despre motivele care au dus la situația în care Europa să fie dependentă de energia rusă.

Potrivit oficialului de la Bruxelles, europenii au fost lacomi când au acceptat ca de o mare parte din aprovizionarea lor cu energie să fie responsabilă Rusia.

”Nu am fost naivi, am fost lacomi. Industria noastră a fost construită în jurul energiei rusești mai ales pentru că era ieftină”, a spus comisarul european, potrivit Les Echos.

„A existat un mare risc - dependența - pe care o plătim acum”, a adăugat Vestager.

Oficialul UE a subliniat că în acest caz atitudinea europenilor a fost similară ”cu cea a Chinei pentru multe produse sau a Taiwanului pentru cipuri, unde am mers în primul rând pentru a găsi costuri de producție mai mici”.

În contextul situației generate de războiul din Ucraina, comisarul european consideră că, de acum, ”va trebui să plătim o primă de securitate”, în special mizând pe gazul natural lichefiat (GNL), care este mai scump, dar care ar putea oferi „stabilitate și predictibilitate, ceea ce va duce la investiții”.

În ceea ce privește planul UE privind reducerea dependenței de Rusia, Vestager a precizat că statelor care se bazează cel mai mult pe gazul rusesc trebuie să li se asigure alte surse de aprovizionare, potrivit B1TV.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News