Conflictele mocnite ale planetei. Cât de rău se poate agrava situația în Kosovo sau în Taiwan

Marti, 02 August 2022, ora 21:30
10918 citiri
Conflictele mocnite ale planetei. Cât de rău se poate agrava situația în Kosovo sau în Taiwan
Președinta Camerei Reprezentaților din SUA, Nancy Pelosi, a aterizat în Taiwan FOTO: captură Twitter

Războaiele par să nu se termine niciodată pe planetă. Deși unele conflicte au fost înghețate, la un moment dat, prin unele tratate, iar părțile s-au înțeles să nu se mai atace, situația nu stă chiar așa cum am crede.

Puncte fierbinți pe planetă par să fie gata să erupă ca vulcanii și totul să degenereze într-un conflict cu multe victime.

Pîrvulescu: Taiwanul este o zonă complicată

Taiwanul se pregătește pentru un posibil conflict cu China. Președinta Camerei Reprezentaților din SUA, Nancy Pelosi, a aterizat pe insulă marți seară, 2 august, la Tai Pei. China s-a opus acestei vizite și a avertizat cu potențiale represalii militare sau economice. Pe de altă parte și-a intensificat activitatea militară în aer și în mările din jur, iar Taiwan a anunțat că se va apăra.

În acest timp, Taipei 101 – cea mai înaltă clădire de pe insulă – a fost iluminată cu un mesaj de bun venit pentru înalt oficial american.

”Bun venit la TW” alături de scurtul dar simplu „TW < 3 US”, este mesajul pentru Pelosi.

Pe de altă parte, Statele Unite au trimis patru nave de război, printre care și portavionul USS Ronald Regan. Politicieni americani care „se joacă cu focul” în problema Taiwanului „nu vor sfârși bine”, a amenințat marți ministrul de Externe chinez Wang Yi.

Politologul Cristian Pîrvulescu a comentat pentru Ziare.com această situație spunând că ”în ceea ce privește Taiwanul, este o luptă între supraputeri”.

”Acolo este o confruntare în care cele două supraputeri dominate ale momentului, SUA și Republica Populară Chineză încearcă să-și definească teritoriul de influență.

Și Taiwanul este o zonă complicată. SUA recunosc principiul unei singure Chine, deci suveranitatea Republicii Populare Chineze dar pe de altă parte nu sunt dispuse să se aștepte ceea ce s-a întâmplat în Macao și Hong Kong după ce aceste regiuni au intrat în componenta unui regim special al Republicii Populare Chineze pentru că acolo orice formă de democrație a fost distrusă într-o manieră discutabilă.

Nu trebuie să uităm, pe de o parte, că adevărații aliați ai puterilor învingătoare din Al Doilea Război Mondial, inclusiv URSS, a fost Taiwanul, adică Republica China, nu Republica Populară Chineză care a fost creată abia în 1949.

Deci există și un fel de responsabilitate pe care americanii și-au asumat-o. Și aici chinezii consideră că este o provocare vizita doamnei Nancy Pelosi la Taipei pe câtă vreme americanii consideră că este o provocare faptul că Republica Populară Chineză șantajează SUA.

Este o confruntare de orgolii între marile puteri care nu sunt pregătite pentru o confruntare directă, dar există riscul unor demonstrații de forță din ambele părți în special de partea chineză.

China pare să fie puternică, dar chiar este? În plus China este în cel mai prost moment economic din ultimii 30 de ani, din cauza unei conduceri politice care orientează pe o pantă naționalistă și suveranistă. Nu spunem că este în criză dar China nu mai are creștere economică. Dacă vorbeam despre ea, nu demult, ca fiind ascensorul social cu o creștere de două cifre, în momentul de față este în cădere liberă”, a arătat profesorul Cristian Pîrvulescu.

Conflictul din Kosovo este corelat cu cel din Ucraina

Un alt punct fierbinte se află în Balcani.

În weekend, guvernul din Kosovo a acuzat Serbia că încearcă să destabilizeze țara. În acest timp, etnicii sârbi au blocat drumuri, incidente apărute, aparent în urma unei dispute privind plăcuțele de înmatriculare și cărțile de identitate. Tensiuni au apărut și în Bosnia.

Cristian Pîrvulescu este de părere că ”acest conflict Kosovo - Serbia, este corelat cu cel din Ucraina și face parte din planul de operațiuni pe care Rusia îl duce”.

”Dar să știți că Serbia nu joacă cartea Rusiei decât în aparență. Serbia nu este interesată într-o destabilizare a Balcanilor la fel de mult cum este Ungaria care a încercat și în Bosnia și Herțegovina și în toată zona să creeze dezechilibre.

Acum de ce autoritățile kosovare s-au jucat cu focul și au făcut jocurile Rusiei deși nu au avut nimic de câștigat, este greu de spus. Cert este că încă nu avem un conflict deschis în zonă, ci doar condițiile, care sunt reci și Rusia va încerca într-un fel sau altul să creeze un conflict deschis, altfel spus să externalizeze conflicul și să creeze probleme suplimentare Uniunii Europene, NATO și SUA. Și când spun NATO, trebuie să ne gândim că avem state care fac parte din această Alianță, în Balcani, Albania și Muntenegru- state care ar putea să fie afectate de toată această disfuncționalitate.

Nu cred că Serbia s-ar lăsa atrasă în acest conflict pentru că este complet lipsită de apărare. Adică apărarea pe care i-ar putea-o oferi Rusia este doar iluzorie.

În afară de expulzările de la Sofia, au mai fost expulzări și din Macedonia, Rusia încercând peste tot în a destabiliza Balcanii. Aici suntem în același scenariu ca cel din Ucraina: crearea de conflicte care să complice situația Uniunii Europene”, a explicat Cristian Pîrvulescu.

Azerbaidjanul își mută cu viteză trupele în Nagorno-Karabah

Alt punct care este pe cale să explodeze pare să fie Nagorno-Karabah.

Azerbaidjanul își consolidează prezența militară de-a lungul graniței cu Armenia. Există riscuri de noi ciocniri militare la scară largă.

Au apărut numeroase videoclipuri care arată mișcarea echipamentelor militare azere de marți, 2 august. Situația din jurul Nagorno-Karabah rămâne tensionată.

Cu o zi înainte, „Armata de Apărare Artsakh” a anunțat o operațiune ofensivă în regiune, lansată din partea azeră.

Nu a existat nicio descoperire, dar militarii ruși trimiși pentru menținerea păcii au fost informați despre situație.

Potrivit presei, pe 1 august, de la ora 9 dimineața, timp de câteva ore, teritoriul azer a fost bombardat din partea Republicii Artsakh, iar Baku-ul a ripostat.

Astăzi, Azerbaidjanul a început un transfer de urgență de forțe la granița republicii nerecunoscute. Sunt coloane cu sute de echipamente.

Liderul azer Ilham Aliyev a acuzat public Rusia din cauza situației din Karabakh.

În prezent mai sunt și alte puncte fierbinți pe planetă, însă cel puțin pentru o perioadă par a fi înghețate.

Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Va permite Kievului să „stabilizeze prima linie” VIDEO
SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Va permite Kievului să „stabilizeze prima linie” VIDEO
Lloyd Austin, ministrul american al Apărării a anunţat vineri, 27 aprilie, o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un moment...
#razboi tawian, #razboi Ucraina, #razboi Kosovo, #Serbia, #conflicte inghetate , #razboi