Statele Unite, gata de un nou război: Două țări amenință America, într-un conflict fără precedent VIDEO

Marti, 30 Mai 2023, ora 04:36
14483 citiri
Statele Unite, gata de un nou război: Două țări amenință America, într-un conflict fără precedent VIDEO
SUA pregătite pentru un război spațial contra Rusiei și Chinei FOTO: Guardian

După izbucnirea războiului din Ucraina declanșat de Putin, lumea se confruntă cu mai multe provocări legate de securitate, dar și cu o cursă nebună a înarmărilor. Se constată că există noi amenințări la adresa Statelor Unite privind un probabil război spațial, din partea Rusiei și Chinei.

Generalul Jesse Morehouse de la comandamentul Spațial al SUA a declarat, la un briefing desfășurat la Ambasada americană de la Londra, că America ”este gata să lupte în spațiu dacă trebuie”, fiind pregătită pentru un conflict în spațiul cosmic, ”chiar în acestă seară”, potrivit The Guardian.

SUA sunt pregătite pentru un război în spațiul cosmic, potrivit unui înalt oficial militar, după ce au dezvoltat tehnologii anti-sateliți pentru a contracara amenințările reprezentate de țări „provocatoare” precum Rusia și China.

Ce face America dacă Rusia lansează arme nucleare tactice în Ucraina: Putin a primit răspunsul secret al SUA VIDEO

Generalul de brigadă Jesse Morehouse de la Comandamentul Spațial al SUA, brațul armatei responsabil de operațiunile spațiale, a declarat că agresiunea Rusiei și viziunea Chinei de a deveni puterea spațială dominantă până la jumătatea secolului au lăsat SUA fără „nicio altă opțiune” decât să se pregătească pentru operațiuni orbitale și înfruntări.

Statele Unite ale Americii sunt gata să lupte în această seară în spațiu dacă este necesar”, a declarat Morehouse reporterilor într-un briefing la ambasada SUA din Londra. „Dacă cineva ar amenința Statele Unite ale Americii sau oricare dintre interesele noastre, inclusiv pe cele ale aliaților și partenerilor noștri, cu care avem tratate de sprijin reciproc de apărare, suntem gata să luptăm în această seară”.

Sateliții stau la baza vieții moderne, de la sistemele bancare până la prognoza meteo și sunt cruciali pentru operațiunile militare prin colectarea de informații, comunicații, navigație și îndrumare. Dar dependența excesivă de sateliți înseamnă că un atac asupra activelor orbitale ale unei țări ar putea avea consecințe de amploare.

Patru țări, și anume China, SUA, India și Rusia, au testat capabilitățile anti-sateliți prin distrugerea propriilor sateliți cu rachete de la sol. Dar astfel de demonstrații, pe care SUA le-au interzis unilateral anul trecut, creează nori mari de resturi care pun în pericol alți sateliți timp de decenii.

Șocul care a lovit armata lui Putin: Niciodată forța Rusiei nu a fost mai slabă

Când Rusia a doborât unul dintre propriii sateliți în 2021, explozia și-a acoperit orbita cu peste 1.500 de fragmente urmăribile. „Când creezi acel nor de resturi și rămâne pe orbită timp de zeci de ani, este aproape ca și cum ai detona o armă nucleară în propria ta curte”, a spus Morehouse. „Și tu plătești prețul.”

Confruntat cu o nouă cursă spațială, Morehouse a declarat joi că SUA vor continua să dezvolte tehnologii anti-sateliți „nu pentru că vrem să luptăm în seara asta, ci pentru că aceasta este cea mai bună modalitate de a descuraja producerea conflictului”, adăugând că ar face acest lucru „fără angajarea în teste iresponsabile”.

Rusia și China lucrează la nave spațiale capabile de operațiuni antisateliți. În 2020, SUA au acuzat Rusia că a lansat un proiectil de pe unul dintre cei doi sateliți care urmăreau un satelit spion american.

Între timp, China a lansat un satelit cu un braț robotic capabil să prindă alți sateliți și a dezvoltat o modalitate de a plasa explozibili în duzele propulsoarelor sateliților adversarului. Explozivii sunt proiectați să rămână nedetectați pentru perioade lungi de timp și, atunci când sunt detonați, seamănă cu o defecțiune inocentă a motorului.

„Avem o varietate de capacități pe care le putem implementa și vom continua să dezvoltăm capabilități care ne permit să menținem o postură de descurajare credibilă”, a spus Morehouse.

De la invadarea Ucrainei, Rusia a amenințat că va viza sateliții comerciali occidentali pe care îi consideră implicați în război. La scurt timp după începerea invaziei, Elon Musk, miliardarul american proprietar al SpaceX și Tesla, a fost de acord să furnizeze Ucrainei sateliți cu constelația Starlink, care au devenit rapid cruciali pentru armata țării.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#razboi spatial SUA Rusia, #SUA razboi Rusia, #razboi spatial, #SUA Rusia tensiuni, #SUA China tensiuni, #sateliti militari , #Statele Unite