Avertismentul lui Zelenski despre neînțelegerile din UE și soarta războiului: ”Următoarele 6 luni vor fi decisive”

Joi, 15 Decembrie 2022, ora 20:33
2814 citiri
Avertismentul lui Zelenski despre neînțelegerile din UE și soarta războiului: ”Următoarele 6 luni vor fi decisive”
Președintele Ucrainei a cerut din nou mai mult armament FOTO Facebook / Volodimir Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat joi, 15 decembrie, liderilor europeni reuniţi la Bruxelles şi i-a îndemnat să rămână uniţi şi să nu facă din sprijinul pentru Ucraina o marfă de schimb pentru a-şi rezolva divergenţele.

El le-a spus că următoarele şase luni ale conflictului cu Rusia vor fi ”decisive” pentru cursul războiului, avertizând că Vladimir Putin nu se va mulţumi cu un eventual succes în Ucraina.

”Următoarele şase luni vor fi decisive din multe puncte de vedere în confruntarea de agresiune pe care Rusia a început-o. Agresiunea împotriva Ucrainei este şi împotriva fiecăruia dintre voi, deoarece ţinta finală a Rusiei este mult mai departe de graniţa noastră şi de suveranitatea ucraineană. Următoarele şase luni vor cere de la noi eforturi şi mai mari decât cele întreprinse în ultima perioadă”, a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs online adresat joi Consiliului European.

El a spus că atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei trebuie să fie oprite şi a cerut mai multe arme. ”Avem nevoie de mai multe arme moderne, de un volum mai mare de provizii”, a spus președintele Ucrainei.

”Cer fiecăreia dintre cele 27 de ţări ale Uniunii Europene să decidă ce anume poate face pentru a creşte furnizarea de sisteme de apărare aeriană şi de apărare antirachetă. Acest lucru este valabil şi pentru tancurile moderne. Nu există niciun motiv raţional pentru care Ucraina să nu le primească acum. Vă cer să daţi dovadă de spirit de lideri - primul care va furniza tancuri moderne va deschide această posibilitate de aprovizionare pentru întreaga lume şi va fi amintit ca unul dintre cei mai importanţi apărători ai libertăţii din epoca noastră. Acest lucru este valabil şi pentru artileria cu rază mai lungă de acţiune şi sistemele de rachete care ar putea accelera sfârşitul agresiunii ruseşti. Toate acestea reprezintă o salvare directă a milioane de vieţi”, a pledat Zelenski în faţa liderilor europeni.

În condiţiile în care războiul a intrat în cea de-a zecea lună, liderii ucraineni avertizează că Vladimir Putin, în ciuda eşecurilor suferite în Ucraina, se pregăteşte de o ofensivă majoră în noul an. Nici Moscova, nici Kievul nu dau semne că s-ar pregăti de o pauză, în ciuda sosirii iernii.

”Am început construcţia unui scut aerian pentru Ucraina şi, prin urmare, crearea uneia dintre principalele garanţii de securitate pentru întreaga Europă. Atunci când vom avea un sistem de apărare aeriană şi antirachetă suficient de puternic şi modern, vom fi capabili să dezmembrăm baza terorii ruseşti, şi anume vom distruge capacitatea Rusiei de a-i distruge pe alţii. Sunt recunoscător tuturor partenerilor noştri care ne ajută cu apărarea aeriană şi cu apărarea antirachetă, garantând securitatea întregului flanc estic al Europei”, a ma spus Zelenski.

Președintele Ucrainei, apel la unitate

În discursul său, Zelenski i-a îndemnat pe liderii europeni să rămână uniţi şi să-şi rezolve divergenţele. El a făcut referire la plafonarea preţului gazului, un subiect asupra căruia europenii nu reuşesc să se pună de acord, dar şi la aprobarea ajutorului financiar pentru Ucraina, care a fost periclitată de un veto strategic al Ungariei.

”Orice şantaj energetic rusesc, orice acţiuni distructive ale Rusiei împotriva infrastructurii critice din Ucraina sau, de exemplu, împotriva cablurilor submarine şi a conductelor de gaz din Europa, orice încercări de destabilizare a pieţelor de gaz şi petrol sau a sectorului energiei nucleare trebuie să primească răspunsuri puternice din partea întregii Europe. Din acest punct de vedere, ideea plafoanelor de preţ pentru exporturile de energie rusească este extrem de utilă. Cu cât un astfel de instrument va fi mai puternic, cu cât plafoanele de preţ vor fi mai mici, cu atât mai stabilă va fi piaţa energetică globală. Şi vă îndemn să conveniţi asupra unor plafoane de preţ eficiente pentru petrol, produse petroliere şi gaze din Rusia. Aceste plafonări ar trebui să priveze definitiv statul terorist de capacitatea de a finanţa războiul în detrimentul pieţei globale”, a subliniat Zelenski.

”Aş dori să vă exprim o recunoştinţă specială pentru paşii pe care i-aţi făcut în privinţa sancţiunilor din ultimele şase luni, pentru pachetul de sprijin financiar pentru ţara noastră în valoare de 18 miliarde de euro pentru anul viitor, care poate fi în sfârşit aprobat la nivel de conducere chiar acum. Acest lucru este vital. Vă cer foarte mult să vă asiguraţi că lupta noastră pentru pace pentru Ucraina şi pentru întreaga Europă nu depinde de neînţelegerile şi controversele dintre unele state membre ale UE. Pachetele de sprijin macro-financiar pentru Ucraina sunt, de asemenea, arme în apărarea libertăţii. La fel ca şi cel de-al nouălea pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei. Aceasta este protecţia noastră”, a mai spus liderul ucrainean.

El a cerut ajutor pentru nevoile energetice ale Ucrainei din această iarnă, după bombardamentele ruseşti care i-au afectat grav infrastructura, şi a promis că odată ce îşi va reveni, ţara sa va deveni un furnizor energetic de nădejde al UE. ”În special, avem nevoie de sprijin în achiziţionarea volumului de gaz care este utilizat pentru a compensa daunele cauzate de loviturile ruseşti la alte tipuri de generare de energie. Este vorba de aproximativ două miliarde de metri cubi de gaz. De asemenea, avem nevoie de sprijin cu energie electrică pentru Ucraina - cu aprovizionare din UE. La fel cum vă putem ajuta prin exportul de energie electrică atunci când ne vom relua producţia, avem nevoie de ajutorul dumneavoastră acum pentru a trece peste această iarnă. Este vorba despre furnizarea de energie electrică în valoare de aproximativ 800 de milioane de euro”, a precizat preşedintele ucrainean.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
#razboi Rusia Ucraina, #Volodimir Zelenski presedinte Ucraina, #armament ucraina, #neintelegeri, #Uniunea Europeana, #unitate , #stiri Volodimir Zelenski