Zelenski nu mai crede într-un rezultat pozitiv al discuțiilor lui Macron cu Putin. Mesaj pentru președintele Franței

Joi, 16 Iunie 2022, ora 23:03 3022 citiri
Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski, la Kiev FOTO president.gov.ua

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi, 16 iunie, că se îndoieşte de rostul discuţiilor cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina, informează AFP.

”Nu sunt sigur că există vreo posibilitate ca preşedintele Federaţiei Ruse să fie gata să audă ceva”, a declarat Zelenski în timpul conferinţe de presă la Kiev, alături de liderii României, Franței, Germaniei și Italiei.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

”Se pare că, în acest moment, el (Vladimir Putin) ia decizii şi apoi discută cu cineva (...). Aceasta nu se referă doar la Emmanuel Macron, eu nu sunt sigur că există astăzi lideri în lume care ar putea determina Rusia în mod individual să înceteze războiul”, a mai spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean i-a răspuns astfel unui jurnalist care l-a întrebat despre valul de critici, în special din Ucraina, provocat de recentele afirmaţii ale lui Macron, potrivit cărora Rusia ”nu trebuie umilită”.

Foarte implicat în criza ucraineană, Macron este unul dintre puţinii lideri care discută regulat cu Vladimir Putin - ceea ce suscită critici în estul Europei - şi face legătura cu preşedintele Zelenski.

Joi, preşedintele francez a declarat că nu exclude o nouă discuţie cu omologul său rus dacă va fi nevoie.

”În probleme de securitate alimentară este nevoie să se discute şi cu Rusia, pentru a încerca să se obţină progrese”, a spus Macron. ”Atunci când se deschid ferestre de oportunitate, a face presiuni pentru ca discuţiile să fie reluate este util”, a adăugat președintele Franței, evocând conflictul dintre Ucraina şi Rusia şi insistând asupra faptului că războiul trebuie să înceteze.

Totodată, Macron a dat asigurări că ”Germania, la fel şi Franţa, nu vor fi niciodată în situaţia de a negocia în numele Ucrainei cu Rusia, ceea ce, de altfel, noi nu am făcut niciodată, nici de a face vreo concesie, nici de a negocia vreo concesie, ci de a cere claritate”.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News