Putin, sceptic în privința independenței energetice a Occidentului: ”Nimeni nu va turna ciment peste sondele de petrol din Rusia”

Joi, 09 Iunie 2022, ora 20:29 3351 citiri
Vladimir Putin susține că încasările companiilor ruseşti cresc, în ciuda sancțiunilor FOTO Hepta

Preşedintele Vladimir Putin a declarat joi, 9 iunie, că sancțiunile impuse de țările occidentale și planul lor de a-și diminua dependenţa faţă de materiile prime energetice importate din Rusia nu vor duce la oprirea sondelor de petrol din țară, relatează Reuters.

Statele Unite au introdus în martie un embargo petrolier împotriva Rusiei, la numai câteva zile după ce a atacat Ucraina, iar Uniunea Europeană a decis luna trecută să renunţe în termen de şase luni la circa 90% din importurile de petrol din Rusia şi în termen de opt luni la cele de produse rafinate.

Cu toate acestea, Putin a apreciat joi că, pe parcursul următorilor câţiva ani, Occidentul nu va putea să sisteze complet importurile energetice din Rusia. ”În ce priveşte refuzul resurselor noastre de energie, este improbabil în următorii câţiva ani, deşi nu este clar ce se va întâmpla în aceşti câţiva ani. De aceea, nimeni nu va turna ciment peste sonde”, a spus liderul de la Kremlin în timpul unei reuniuni cu tineri întreprinzători.

Producţia de petrol a Rusiei a scăzut cu circa 9% în aprilie, dar este de atunci în creştere constantă în pofida sancţiunilor occidentale, întrucât Rusia şi-a redirecţionat exporturile de petrol către Asia, în special către China şi India.

Mai mult, după cum a remarcat joi şi reprezentantul american pentru securitate energetică Amos Hochstein, Rusia ar putea obţine acum mai multe venituri din exporturile de combustibili fosili decât obţinea înainte să lanseze agresiunea contra Ucrainei, întrucât creşterea preţului acestor materii prime compensează valoric scăderea vânzărilor determinată de sancţiuni.

Aceeaşi constatare a făcut-o şi Putin. ”Încasările companiilor (ruseşti) cresc. Toată lumea vede asta, toată lumea îşi dă seama”, a remarcat el.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News