Putin a găsit o nouă scuză pentru criza energetică pe care a provocat-o: ”agenda verde”

Vineri, 16 Septembrie 2022, ora 21:25 3144 citiri
Vladimir Putin FOTO Telegram

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a negat din nou vineri, 16 septembrie, că ţara sa are vreo legătură cu criza energetică din Europa, relatează Reuters.

El a spus că, dacă ţările din Uniunea Europeană vor mai mult gaz, ar trebui să ceară Ucrainei să deschidă gazoductele şi, de asemenea, să fie ridicate sancţiunile care împiedică deschiderea conductei Nord Stream 2 prin Marea Baltică.

”Ideea e, dacă aveți o nevoie, dacă vă este atât de greu, ridicați sancțiunile asupra Nord Stream 2, care transportă 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, apăsați pe buton și totul va porni”, a transmis liderul de la Kremlin într-o conferință de presă susținută în Uzbekistan, după summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai.

Putin a învinuit şi ceea ce el a numit ”agenda verde” pentru criza energetică şi a insistat că Rusia îşi va îndeplini obligaţiile energetice.

”Criza energetică din Europa nu a început odată cu operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina, în Donbas, nu cu aceasta, ci mult mai devreme, în urmă cu un an, dacă nu chiar mai mult. A început, oricât de ciudat ar părea, cu o "agendă verde"”, a mai spus el.

Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaze către Bulgaria şi Polonia după ce ele au refuzat să plătească în ruble şi nu în valuta contractului, aminteşte Reuters.

De asemenea, Moscova a închis gazoductul Nord Stream 1, care duce gaz în Germania şi spre alţi clienţi europeni, argumentând că sancţiunile occidentale împiedică reparaţii vitale.

Clienţii occidentali resping această justificare ca fiind un fals pretext pentru represalii economice împotriva ţărilor care au impus sancţiuni Rusiei, notează Reuters.

Printre altele, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că el încă nu a decis dacă va participa personal la un summit al Grupului celor 20 de naţiuni în Indonezia în noiembrie.

Cu toate acestea, Putin, vorbind cu reporterii în Uzbekistan după summitul regional, a spus că Rusia va fi reprezentată la reuniune, adaugă Reuters.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com