Putin accelerează procedura de obținere a cetățeniei ruse pentru locuitorii din teritoriile ucrainene ocupate. Decretul semnat de liderul de la Kremlin

Miercuri, 25 Mai 2022, ora 17:26 1661 citiri
Decretul extinde legea semnată în 2019, care îi viza pe cetățenii din Donețk și Lugansk FOTO Pixabay

Preşedintele Vladimir Putin a semnat miercuri, 25 mai, un decret prin care se simplifică procedura de obţinere a cetăţeniei şi paşaportului rusesc de către rezidenţii din regiunile ucrainene ocupate de armata sa în urma războiului, respectiv Herson și Zaporojie, potrivit Reuters.

Decretul extinde legea semnată în 2019, care îi viza pe cetățenii din zonele controlate de separatiștii proruși din Donețk și Lugansk.

Anunțul vine în contextul în care, luni, autoritățile numite de ruși în Herson au anunțat introducerea rublei în regiune. În plus, noua conducere ar plănui să depună o cerere oficială pentru ca regiunea să devină parte a Federației Ruse.

Herson, aflat în apropierea peninsulei Crimeea anexată de Moscova în 2014, a fost primul oraş important ocupat de ruşi după începutul invaziei.

Din 2019, când Putin a semnat decretul prin care se simplifica procedura de obținere a cetățeniei ruse pentru locuitorii din Donețk și Lugansk, peste 720.000 de locuitori din zonele controlate de separatiștii proruși (aproximativ 18% din populație) au primit pașapoarte rusești în procedură accelerată, conform unei anchete a The Guardian făcută publică în februarie.

Decretul de atunci a fost semnat în aprilie, chiar a doua zi după ce a fost anunțată oficial victoria lui Volodimir Zelenski la alegerile prezidențiale.

Acum, legea a fost semnată în contextul în care Kievul acuză forțele ruse că au deportat civili ucraineni în Rusia.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com