Viktor Orban reia amenințarea Moscovei: ”Aderarea Ucrainei la NATO va duce la declanșarea celui de-Al Treilea Război Mondial”

Vineri, 14 Iulie 2023, ora 11:20
3187 citiri
Viktor Orban reia amenințarea Moscovei: ”Aderarea Ucrainei la NATO va duce la declanșarea celui de-Al Treilea Război Mondial”
Viktor Orban și Vladimir Putin FOTO Twitter

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat vineri, 14 iulie, că aderarea Ucrainei la NATO va duce imediat la declanşarea celui de-Al Treilea Război Mondial deoarece ar însemna că Alianţa Nord-Atlantică este în război cu Rusia, relatează MTI.

”Dacă am face ceea ce cere preşedintele ucrainean, am fi în Al Treilea Război Mondial”, a susţinut Orban într-un interviu la postul public de radio.

Într-o ştire în care reia pe larg declaraţiile lui Orban, EFE notează că premierul ungar a acuzat Occidentul că doreşte ca războiul din Ucraina să continue, fără însă a formula nici măcar o singură critică la adresa ţării invadatoare, Rusia.

”Occidentalii vor război. Există o majoritate zdrobitoare a celor care sprijină războiul”, a declarat Orban din oraşul Sopron, unde a avut loc o reuniune a guvernului timp de 3 zile.

Orban a vorbit şi despre summitul NATO de la Vilnius, de marţi şi miercuri, unde ţările membre au discutat, printre altele, despre posibila aderare a Ucrainei la alianţă, respinsă pentru moment.

În acest sens, Orban a dat asigurări că ”sunt de înţeles cerinţele ucrainene (privind integrarea ţării lor în NATO), dar, dacă le-am îndeplini, ne-am afla în cel de-Al Treilea Război Mondial”.

Totodată, Orban a criticat felul de a comunica folosit de liderii ucraineni, afirmând că acesta este, adeseori, ”agresiv şi plin de pretenţii”, şi a adăugat că, prin livrarea de arme occidentale, Ucraina ”nu se apropie de pace”.

Premierul conservator ungar a reiterat că Ucraina ”şi-a pierdut suveranitatea”, dat fiind că nu are bani şi luptă cu arme occidentale.

În pofida faptului că Ungaria este una dintre cele două ţări membre ale alianţei nord-atlantice, alături de Turcia, care nu au ratificat încă aderarea Suediei la NATO, Orban nu a anunţat când ar putea fi discutată problema în Parlamentul de la Budapesta.

Orban este considerat liderul UE cel mai apropiat de Moscova, însă, deşi a criticat sancţiunile UE împotriva Rusiei din cauza invaziei Ucrainei, el a aprobat toate pachetele punitive ale UE, aminteşte EFE.

La rândul său, MTI preia o declaraţie a premierului Orban care a anunţat că se axează pe explorarea măsurilor legale şi politice aflate la dispoziţia executivului de la Budapesta pentru a împiedica Bruxellesul să pună în aplicare planul de cote privind migranţii.

Armata rusă susține că a doborât 68 de drone ucrainene. Ce ținte viza atacul FOTO/VIDEO
Armata rusă susține că a doborât 68 de drone ucrainene. Ce ținte viza atacul FOTO/VIDEO
Armata rusă a interceptat 68 de drone ucrainene, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 aprilie, în regiunea Krasnodar (sud) şi în Crimeea, anexată de Moscova în 2014, anunţă Ministerul...
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Războiul declanșat de președintele rus în Ucraina a depășit 790 de zile, însă deznodământul acestuia rămâne unul imprevizibil, chiar și pentru experți. Dar acum, un diplomat...
#razboi Rusia Ucraina, #aderare Ucraina NATO, #al treilea razboi mondial, #Viktor Orban premier ungaria , #stiri Viktor Orban