Ungaria a prelungit starea de urgență instituită din cauza războiului din Ucraina. Justificarea guvernului

Miercuri, 08 Iunie 2022, ora 18:24 1753 citiri
Premierul susține că războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru Ungaria FOTO Facebook / Viktor Orban

Parlamentul ungar a votat miercuri, 8 iunie, prelungirea până la 1 noiembrie a stării de urgenţă instituite din cauza războiului din Ucraina, transmite MTI.

Legea privind ordinea juridică specială, extinsă pentru a include situaţiile de catastrofă umanitară sau război într-o ţară vecină cu Ungaria, a fost aprobată cu prioritate, cu 116 voturi ”pentru” şi 43 ”împotrivă”.

Scopul său este să pună la dispoziţia guvernului toate instrumentele necesare pentru a ajuta persoane refugiate din cauza războiului şi a proteja ţara de efectele economice nefavorabile ale conflictului, precizează MTI.

Pe 24 mai, prim-ministrul Viktor Oban a anunţat că guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii, din cauza conflictului armat dintr-o ţară vecină.

Vorbind la câteva ore după ce parlamentul amendase Constituţia stabilind că o astfel măsură poată fi luată în situaţie de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină, Orban a declarat că războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru ”Ungaria, siguranţa noastră fizică, aprovizionarea cu energie şi siguranţa financiară a familiilor şi economiei”.

După ce măsura a intrat în vigoare, premierul a anunțat că „profitul suplimentar” al companiilor multinaționale și al băncilor va fi reținut de stat, pentru „protejarea cheltuielilor generale” ale țării.

O altă decizie luată a fost impunerea interdicției pentru automobilele înmatriculate în străinătate de a mai cumpăra combustibili la prețurile plafonate de guvern.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News