Cât teritoriu a ocupat Rusia din Ucraina în cele trei luni de război. Bilanțul pierderilor suferite de armata lui Putin realizat de Forbes

Marti, 24 Mai 2022, ora 17:48
9678 citiri
Cât teritoriu a ocupat Rusia din Ucraina în cele trei luni de război. Bilanțul pierderilor suferite de armata lui Putin realizat de Forbes
Tancuri rusești distruse în Ucraina FOTO Talegram/ Nexta Live

Forbes a prezentat marți, 24 mai, un bilanț al războiului din Ucraina, în ziua în care s-au împlinit trei luni de la invazia Rusiei.

Bilanțul cuprinde pierderile înregistrate armata lui Putin și de Ucraina și procentul teritoriilor ocupate de ruși în Ucraina.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Pierderile cauzate infrastructurii se ridică la 100 de miliarde de dolari

Andrii Ivko, primul adjunct al șefului Ukravtodor, a anunțat că 23.500 de km de drumuri și peste 300 de structuri artificiale distruse de armata rusă trebuie reconstruite.

Drumurile distruse sunt de aproape două ori mai multe decât au reușit autoritățile să repare și să construiască în cadrul ”Marei Construcții”, care a durat doi ani.

În total, conform Școlii de Economie din Kiev, doar pierderile directe din cauza daunelor aduse infrastructurii fizice au ajuns la 97,4 miliarde de dolari începând cu 19 mai. Din această sumă, 35% reprezintă distrugerile clădirilor rezidențiale, 32% - autostrăzile, 11% - activele întreprinderilor, 7% - aeroporturi civile. Având în vedere ritmul mediu al pagubelor în luna mai (3 miliarde de dolari/săptămână), pierderea din 24 mai poate fi estimată la aproximativ 100 de miliarde de dolari, notează Forbes.

Cât ar mai putea dura războiul din Ucraina

Potrivit studiului „Durata războaielor interstatale, 1816-1985”, 60% dintre războaie durează până la șase luni, 13% - de la șase luni la un an și doar 5% durează mai mult de cinci ani.

Un sondaj recent realizat de Shrike Telegram, la care au participat peste 18.000 de persoane, arată că 41% dintre respondenții ucraineni se așteaptă ca războiul să se încheie în trei până la șase luni. Durata medie estimată a războiului, conform aceluiași sondaj, crește în timp și este acum de aproximativ șapte luni de la data efectuării sondajului.

Numărul civililor ucraineni uciși sau răniți depășește 8.000

Potrivit datelor ONU făcute publice la 20 mai, 3.838 de civili fuseseră uciși și 4.351 răniți în Ucraina. Bilanțul include și 232 de copii uciși și 431 răniți.

Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a subliniat însă că cifrele reale pot fi mult mai mari, deoarece în multe cazuri informațiile sunt limitate sau încă se strâng dovezi.

Echipamentul militar rusesc distrus în Ucraina valora 13 miliarde de dolari

Cel mai scump obiect militar rusesc distrus a fost crucișătorul „Moscova” (750 de milioane de dolari).

Alte pierderi semnificative le-au reprezentat avionul de transport IL-76 (86 de milioane de dolari) și marea navă de aterizare Saratov (75 de milioane de dolari).

În primele săptămâni de război, costul echipamentului rusesc distrus a fost de cel puțin 1,5 miliarde de dolari pe săptămână, dar ulterior această cifră a scăzut. În ultimele 7 zile, echipamente în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari au fost distruse, mai notează Forbes.

125.000 mp km - zona teritoriilor ocupate de ruși din Ucraina

Din 2014, armata rusă a confiscat atât de mult pământ ucrainean încât suprafața sa totală depășește teritoriile combinate ale Ungariei și Bulgariei. Recordul pentru suprafața teritoriului ocupat a scăzut în 2022.

La 23 februarie, 43.300 de km pătrați se aflau sub ocupație rusă, echivalentul a 7% din teritoriul ucrainean. Acum această zonă este de 2,9 ori mai mare.

Teritoriile temporar necontrolate includ Republica Autonomă Crimeea, părți din regiunile Donețk, Lugansk, Harkov, Herson, Zaporijie și orașul Sevastopol. În timpul războiului, forțele armate au eliberat complet Kievul, Cernihiv, Sumî, Nikolaiev și oblastele Jitomir de invadatorii ruși. Întregul teritoriu al Ucrainei este de 603.548 de km pătrați.

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#razboi Rusia Ucraina, #teritorii ocupate ucraina, #pierderi Rusia, #Forbes , #Razboi Ucraina
Comentarii