SUA și aliații săi se confruntă cu o nouă dilemă: cât de departe pot merge pentru înarmarea Ucrainei. Kievul are nevoie de un flux continuu de arme

Luni, 18 Aprilie 2022, ora 23:46
5668 citiri
SUA și aliații săi se confruntă cu o nouă dilemă: cât de departe pot merge pentru înarmarea Ucrainei. Kievul are nevoie de un flux continuu de arme
Kievul cere mai mult armament pentru lupta din Donbas FOTO NBC

Armata ucraineană a luat o atitudine sfidătoare în acest weekend, refuzând să cedeze cererii Rusiei ca trupele Kievului din orașul-port Mariupol să se predea. În același timp, președintele Joe Biden și aliații săi se confruntă cu o nouă dilemă în a decide cât de departe poate merge SUA în înarmarea Ucrainei, în contextul în care Rusia semnalează că ar putea lua măsuri mai agresive pentru a opri fluxul de arme din SUA și celelalte țări NATO.

Există noi îngrijorări cu privire la cât de repede ar putea Ucraina să rămână fără muniție, pe măsură ce luptele se intensifică în Donbas, unde Rusia încearcă să încercuiască și să oprească forțele ucrainene în încercarea lor de a controla regiune.

În timp ce încearcă să mențină presiunea asupra aliaților pentru a acorda un sprijin mai mare în următoarea fază, președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Occidentul trebuie să privească lupta ca pe un punct esențial în combaterea ambițiilor președintelui rus Vladimir Putin.

Zelenski a avertizat că bătălia care urmează în Donbas „poate influența cursul întregului război” și a spus că țara sa nu are intenția de a renunța la teritoriu în partea de est a Ucrainei pentru a pune capăt războiului, în timpul unui interviu acordat CNN.

Dacă Rusia va reuși să cucerească regiunea Donbas, a avertizat el, este cu totul posibil ca Putin să-și reînnoiască încercarea de a prelua controlul Kievului. Întrebat dacă este mulțumit de anunțul SUA de săptămâna trecută privind un alt ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru a susține forțele Ucrainei în Donbas, Zelenski a răspuns: „Desigur că avem nevoie de mai mult. Nu va fi niciodată suficient. Destul nu este posibil". Zelenski a explicat provocările care urmează în regiunea de est a țării sale. „Astăzi este un război la scară largă, așa că avem nevoie de mult mai mult decât avem astăzi ... Nu avem avantaje tehnice față de inamicul nostru. Pur și simplu nu suntem la același nivel acolo”. „Pentru sprijinul confirmat de Biden de 800 de milioane de dolari, ceea ce este cel mai important este viteza”, a adăugat el.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Chiar dacă cel mai recent ajutor a început să sosească în regiune, Barbara Starr de la CNN a raportat în acest weekend că există o îngrijorare crescândă cu privire la cât de repede și-ar putea epuiza Ucraina depozitele de muniție în următoarea luptă. Sursa citată a raportat că un oficial american a avertizat că ajutorul ar putea fi epuizat în câteva zile, pe măsură ce luptele grele se intensifică în Donbas.

Având în vedere aceste presiuni, oficialii americani trebuie să fie mai clari în definirea obiectivelor lor și dacă America se angajează să facă tot ce este necesar pentru a ajuta Ucraina să câștige, a declarat duminică, 17 aprilie, generalul în retragere Ben Hodges, fostul comandant al armatei americane în Europa. Deși ultima rundă de ajutoare americane a fost „substanțială”, el a spus că nu a fost suficient.

„Ceea ce au nevoie ucrainenii sunt rachete cu rază lungă, artilerie, drone care pot perturba sau distruge sistemele care provoacă atât de multe daune în orașele ucrainene și care vor juca, de asemenea, un rol critic în această fază următoare, dacă și când aceasta va începe”, a spus Hodges. „Mi-aș dori foarte mult să aud administrația vorbind despre victorie și să aibă un sentiment de urgență pentru a trimite aceste lucruri acolo. În caz contrar, această fereastră de oportunitate pe care o avem, în următoarele două săptămâni, de a perturba cu adevărat încercarea Rusiei de a-și consolida forțele va trece".

O „linie roșie” în Mariupol

O parte esențială a campaniei actuale a Rusiei este capturarea orașului-port Mariupol într-un efort de a crea podul terestru dorit de Putin din estul Ucrainei până la peninsula Crimeea. Ministerul rus al Apărării a cerut ca soldații ucraineni din Mariupol să se predea duminică până la ora 13.00, ora locală, dar apoi a precizat într-o declarație că ultimatumul a fost ignorat.

În declarația sa, Ministerul rus al Apărării a declarat că i-a înconjurat pe soldații ucraineni rămași și pe alții care au rezistat la uzina de oțel Azovstal. „În cazul continuării rezistenței, toți vor fi eliminați”, se arată în comunicat.

Un consilier al primarului orașului Mariupol a declarat duminică că forțele ruse au anunțat că orașul va fi închis pentru intrare și ieșire luni și că au început să elibereze permise care ar fi necesare pentru deplasarea în interiorul orașului.

Atât Zelenski, cât și ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba au catalogat soarta orașului Mariupol drept un alt punct de cotitură critic în război - în parte pentru că bilanțul uman al bombardării necruțătoare a acestui oraș de către Rusia este încă necunoscut.

Zelenski a avertizat anterior că eliminarea forțelor militare din Mariupol ar putea opri orice negocieri de pace cu Rusia. Duminică, Kuleba a remarcat că este dificil ca țara sa să continue discuțiile cu Rusia după atrocitățile de la Bucea. Hotărârea Rusiei de cuceri Mariupolul „cu orice preț” ar putea deveni „o linie roșie”, a spus el în timpul unui interviu la CBS. Zelenski a spus că nimeni nu știe încă câți oameni au murit în Mariupol. „Dacă dă cineva o cifră, ar fi o minciună totală”, a spus Zelenski. El a adăugat că „câteva mii, zeci de mii” de oameni au fost forțați să evacueze orașul în direcția Rusiei, fără a lăsa în urmă documente, și că guvernul ucrainean nu știe unde se află.

„Aproximativ 5.000 de copii au fost deportați din această regiune în partea Rusiei pentru că nu le-au permis să meargă în partea Ucrainei”, a precizat Zelenski. "Unde sunt acei copii? Nimeni nu știe".

În mintea lui Putin

Una dintre cele mai mari provocări pentru administrația Biden și pentru aliații săi de până acum a fost determinarea unde se află „linia roșie” a lui Putin și cât de mult pot continua să ajute Ucraina fără a-l provoca pe președintele rus să extindă războiul, punând potențial trupele NATO în pericol.

În timp ce SUA se pregăteau să trimită pachetul de ajutor de 800 de milioane de dolari săptămâna trecută, Rusia a avertizat într-o notă diplomatică adresată Departamentului de Stat că ar exista „consecințe imprevizibile” dacă SUA și aliații vor continua să trimită armamentul mai greu pe care Ucraina l-a cerut.

Experții militari au interpretat demersul ca pe un semn că Rusia ar putea avea în vedere să vizeze nu numai armele în sine atunci când ajung pe pământul ucrainean, ci și convoaiele de aprovizionare ale NATO care transportă armele către granițele Ucrainei.

În timp ce liderii mondiali încearcă să afle ce gândește Putin - și cât de departe ar putea merge în încercarea de a pedepsi națiunile care ajută Ucraina - cancelarul austriac Karl Nehammer, care s-a întâlnit față în față cu Putin săptămâna trecută, a spus că este clar că Putin crede că este de partea victorioasă a războiului și operează „în propria sa logică de război”.

"El crede că războiul este necesar pentru garanțiile de securitate pentru Federația Rusă. Nu are încredere în comunitatea internațională. El acuză ucrainenii pentru genocidul din regiunea Donbas", a spus Nehammer la NBC duminică, referindu-se la propaganda pe care Putin a rostit-o pentru a-și justifica actele de agresiune împotriva Ucrainei. „El este acum în lumea lui, dar cred că știe ce se întâmplă acum în Ucraina”.

Având în vedere provocările imense de a se confrunta cu un lider cu această mentalitate deformată și rigidă, Zelenski încearcă să convingă liderii lumii să se implice mai mult în următoarea fază, avertizând că ar trebui să fie îngrijorați de posibilele consecințe ale următorilor pași ai lui Putin, inclusiv că ar putea folosi o armă nucleară tactică.

Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Gerhard Schröder, fostul cancelar german susţine în continuare că prietenia sa cu preşedintele rus Vladimir Putin ar putea contribui la încheierea războiului din Ucraina, notează joi, 28...
Rușii au lansat aproape 190 de rachete și 140 de drone Shared într-o săptămână. Zelenski: „Trebuie distrus fizic potenţialul de război al Rusiei”
Rușii au lansat aproape 190 de rachete și 140 de drone Shared într-o săptămână. Zelenski: „Trebuie distrus fizic potenţialul de război al Rusiei”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat din nou, duminică, 24 martie, în mesajul video zilnic, pentru mai multe mijloace de apărare antiaeriană arătând că numai într-o...
#razboi Rusia Ucraina, #arme Ucraina, #Donbas, #Donbas lupte, #mariupol , #Razboi Ucraina