SUA avertizează că Rusia ar putea organiza referendumuri în mai multe orașe ucrainene ”în următoarele săptămâni”. Putin, suspectat că va manipula rezultatele

Vineri, 12 August 2022, ora 22:07 1852 citiri
Herson, după bombardamente FOTO Hepta

Un oficial de rang înalt de la Washington, citat de DPA, a declarat că Moscova a început să facă planuri concrete pentru a organiza referendumuri în mai multe oraşe din părţi ocupate în estul Ucrainei, într-o tentativă de a le atrage mai aproape de Rusia.

Potrivit unui oficial senior din Consiliul pentru securitate naţională, Rusia intenţionează să organizeze astfel de referendumuri la Herson, Zaporojie, regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk şi părţi din Harkov.

”Conducerea rusească a dat instrucţiuni oficialilor să înceapă să organizeze aceste referendumuri”, a spus el.

”Pe măsură ce Rusia se pregăteşte pentru referendumuri, avem informaţii că oficialii au declanşat verificări ale candidaţilor la rolul de administratori ai acestor teritorii. Şi că aceste mişcări ar putea avea loc chiar în următoarele săptămâni”, a adăugat oficialul citat.

El a mai afirmat că Washingtonul a presupus că Rusia va manipula rezultatele acestor referendumuri pentru a pretinde în mod fals că ucrainenii vor să se unească cu Rusia.

Oficialul a precizat că este critic să fie expusă şi contracarată această dezinformare dacă Kremlinul pretinde că poporul ucrainean vrea să se alăture Rusiei.

Informaţiile serviciilor americane sugerează că oficialii ruşi înşişi se aşteaptă ca prezenţa să fie scăzută şi referendumurile să nu reflecte voinţa poporului.

Liderii proruşi din regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk au exclus organizarea de referendumuri înainte ca Rusia să obţină controlul complet asupra Doneţkului. Forţele ruse controlează în prezent numai puţin peste jumătate din această zonă.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News