Putin a extins lista țărilor ”neprietenoase”. În plin război, Kremlinul acuză încă cinci state de ”acțiuni ostile”

Vineri, 22 Iulie 2022, ora 16:33 6214 citiri
Vladimir Putin a cerut o listă a ţărilor care desfăşoară ”acţiuni neprietenoase” împotriva Rusiei la câteva zile după invadarea Ucrainei FOTO Facebook / ITAR-TASS

Guvernul rus a inclus vineri, 22 iulie, încă cinci țări pe lista statelor ”neprietenoase”. Este vorba despre Grecia, Danemarca, Slovenia, Croaţia şi Slovacia.

Potrivit Kremlinului, aceste țări comit acte ”neprietenoase” împotriva misiunilor diplomatice şi consulare ruseşti din străinătate.

Lista aprobată de guvern limitează numărul de persoane pe care reprezentanţele diplomatice afectate de măsură le pot angaja în Rusia. Astfel, Ambasada Greciei va putea să recruteze până la 34 de persoane, ambasada Danemarcei până la 20 şi ambasada Slovaciei până la 16, în timp ce Slovenia şi Croaţia nu vor putea recruta personal în Rusia pentru misiunile lor diplomatice şi consulare.

Guvernul rus a reamintit că în luna mai a anului trecut au fost impuse restricţii ambasadelor SUA şi Cehiei.

”Lista aprobată de guvern nu este definitivă şi poate fi extinsă, având în vedere acţiunile ostile în curs de desfăşurare ale statelor străine împotriva misiunilor ruseşti din străinătate”, conform comunicatului guvernului de la Moscova.

Adoptarea unor astfel de restricţii, care includ interdicţia totală de a angaja persoane din Rusia, este prevăzută în decretul privind măsurile de răspuns la ”ţările neprietenoase” semnat de preşedintele rus, Vladimir Putin, la 23 aprilie.

La 5 martie, la nouă zile după începerea aşa-numitei ”operaţiuni militare speciale” ruseşti în Ucraina, Putin a ordonat guvernului să întocmească o listă a ţărilor care desfăşoară ”acţiuni neprietenoase” împotriva Rusiei, aminteşte EFE.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News