Rusia își consolidează masiv prezența militară în Belarus. Ordinul lui Putin pentru ”contopirea” celor două armate

Marti, 24 Ianuarie 2023, ora 17:54 4779 citiri
Aleksandr Lukasenko și Vladimir Putin FOTO Twitter

Presa din Rusia a relatat marți, 24 ianuarie, despre decizia președintelui Vladimir Putin de a intensifica prezența militară în Belarus, ca urmare a ”aprofundării colaborării în cadrul Uniunii Statale Rusia-Belarus”, relatează Reuters.

În timp ce Moscova a anunțat o creștere semnificativă a numărului soldaților care vor fi dislocați în Belarus, pentru a răspunde ”provocărilor din Vest”, președintele Aleksandr Lukașenko, aliatul președintelui rus, a decis scoaterea de la păstrare, din depozitele Ministerului Apărării, a tehnicii militare, pentru organizarea exercițiilor de ”sincronizare”.

”În cadrul desfășurării acțiunilor comune de coordonare a grupării de trupe regionale ale Rusiei și Belarusului, unitățile cele de-a 11 brigăzi mecanizate au început scoaterea tehnicii militare de la depozitarea îndelungată”, a transmis Mininsterul Apărării din Belarus.

Acțiunile ministerului de la Minsk vin ca urmare a deciziei luate de Putin și Lukașenko privind aprofundarea cooperării în cadrul „statului unional” Rusia-Belarus, potrivit Digi24.

Numărul total al militarilor ruși care vor fi dislocați în Belarus va fi de circa 9000. De asemenea, Putin a ordonat dislocarea a 170 de tancuri, 200 de blindate și circa 100 de unități de artilerie cu un calibru mai mare de 100 de milimetri.

De la începutul războiul din Ucraina, Rusia și Belarus au organizat mai multe exerciții militare comune, pentru ”contopirea” celor două armate.

Anunțul de marți crește îngrijorările Kievului, care a avertizat constant asupra posibilității unor atacuri dinspre Belarus.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News