Ce rol a avut Brexitul în răspunsul Londrei la războiul din Ucraina. "Marea Britanie este din nou în rolul său istoric de a apăra Europa de cucerire"

Marti, 03 Mai 2022, ora 22:10
6774 citiri
Ce rol a avut Brexitul în răspunsul Londrei la războiul din Ucraina. "Marea Britanie este din nou în rolul său istoric de a apăra Europa de cucerire"
Regatul Unit este printre cei mai apropiati aliati ai Ucrainei in razboiul cu Rusia FOTO / Pixabay

Post-Brexit, Marea Britanie conduce și UE urmează. Cel puțin, aceasta este opinia unor oficiali britanici care se felicită în liniște pentru reacțiile rapide ale Regatului Unit la războiul din Ucraina.

În cele două luni de când forțele lui Putin au invadat țara vecină, Marea Britanie a căutat să joace un rol principal în eforturile de a ajuta Ucraina în lupta sa, trimițând arme, abordând o linie dură în ceea ce privește exporturile rusești de combustibil și acționând pentru reducerea tarifelor de import pentru mărfurile ucrainene.

Scepticii susțin că unele dintre mișcările Marii Britanii echivalează cu poziții care vizează obținerea de puncte pentru Brexit. Londra nu a reușit să instituie rapid un sistem de ajutorare a refugiaților ucraineni disperați și a întârziat în sancționarea oligarhilor ruși.

În alte domenii, Marea Britanie a luat mai repede decizii-cheie, în timp ce țările Uniunii Europene se luptă să ajungă la acorduri între ele. Mișcarea britanică de reducere a tarifelor, de exemplu, a fost un precursor pentru ca UE să propună același lucru.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a lăudat pe premierul britanic Boris Johnson pentru că „a ajutat mai mult” decât alți lideri – și i-a condamnat pe membrii UE care au ezitat în probleme cruciale precum reducerea dependenței de petrolul și gazele rusești care continuă să finanțeze conflictul.

Miniștrii se bat pe spate. Secretarul pentru Comerț Internațional, Anne-Marie Trevelyan, a declarat pentru POLITICO că guvernul a redus taxele vamale asupra Ucrainei prin acordul său de liber schimb cu națiunea distrusă de război „pentru că asta înseamnă că o putem face în ritm rapid”. Asta ar fi fost imposibil înainte de Brexit.

Anand Menon, șeful grupului de reflecție Regatul Unit într-o Europă în schimbare, a spus că are sens ca un guvern britanic post-Brexit să spere să fie înaintea UE într-un moment de criză. „Politica Brexitului a însemnat că guvernul a vrut să fie acolo și să fie văzut”, a spus el. „Are un punct politic de dovedit”.

Nu toată lumea din interiorul guvernului este atât de impresionată. Prim-ministrul s-a confruntat cu mai multe bătălii politice interne, inclusiv pentru petrecerile din lockdown, care au încălcat legea și o criză a costului vieții. Johnson se confruntă acum cu acuzații că folosește Ucraina pentru a distrage atenția de la propriile sale necazuri.

Haos și atitudine

„Problema este că acest guvern este atât de prefăcut în majoritatea a ceea ce face, încât răspunsul la Ucraina nu este credibil”, a spus un alt oficial guvernamental. „Dacă era coerent și apoi pedepsea Rusia, s-ar simți mai eficient. Dar, din moment ce restul a ceea ce face este atât de haotic, răspunsul asupra Ucrainei arată superficial”.

Când vine vorba de perspectiva de la Bruxelles, diplomații UE sunt defensivi. Unul a susținut că blocul a discutat despre reducerea barierelor comerciale cu Ucraina încă dinainte de război. Cele 27 de țări UE au un volum de comerț cu Ucraina mult mai mare decât Regatul Unit, așa că și liberalizările mai mici au un impact mai mare.

„Johnson pare să petreacă mult timp comparându-se cu UE, dar nu prea mult timp verificându-și faptele”, a spus, ironic, diplomatul. Un altul a glumit: „Bunăstarea economiei ucrainene nu depinde de tarifele britanice”.

Cel de-al doilea diplomat a spus despre reținerea Marii Britanii de a-și deschide porțile celor care fug de război: „În zona refugiaților, de exemplu, nu există nimic”. Și Comisia Europeană a spus într-un răspuns la întrebările parlamentarilor UE: „În timp ce reformele realizate de țările terțe pot servi drept inspirație pentru politicile noastre, UE își dezvoltă competitivitatea prin urmărirea propriei sale agende proactive”.

Singurul lucru care nu este contestat este că ucrainenii au multă dragoste pentru răspunsul britanic, alimentat sau nu de Brexit. Menon a remarcat că, în afara UE, Marea Britanie ar fi putut ajunge să fie ignorată în criză. „Dar am văzut reacția ucrainenilor înșiși la acțiunile guvernului britanic și nu puteți pur și simplu respinge asta”, a spus el.

Pentru Bate Toms, de la Camerele de Comerț britanică-ucraineană, Brexitul a permis Regatului Unit să reducă tarifele, să accelereze transporturile de arme către Ucraina și să acționeze mai rapid în direcția țintirii combustibililor fosili ruși decât UE.

„Marea Britanie este acum din nou în rolul său istoric de a proteja Europa de cucerire, eliberată de a trebui să se înțeleagă în cadrul UE”, a spus Toms. „Din punct de vedere istoric, Ducele de Marlborough, Ducele de Wellington și Winston Churchill au salvat Europa de ea însăși, iar Marea Britanie are din nou acest rol”.

Premieră în Marea Britanie: Un tânăr a fost arestat pentru încălcarea legii privind securitatea naţională. Acuzațiile au legătură cu Rusia
Premieră în Marea Britanie: Un tânăr a fost arestat pentru încălcarea legii privind securitatea naţională. Acuzațiile au legătură cu Rusia
Un tânăr britanic a fost inculpat pentru presupuse activităţi ostile statului, după ce ar fi fost recrutat de Rusia. Se presupune că acesta ar fi recrutat și alte persoane care să dea foc...
Marea Britanie vrea un sistem de apărare de tipul ”Iron Dome”. Șefii armatei discută modalități de apărare în fața Chinei și Rusiei
Marea Britanie vrea un sistem de apărare de tipul ”Iron Dome”. Șefii armatei discută modalități de apărare în fața Chinei și Rusiei
Oficialii britanici din domeniul apărării discută despre dezvoltarea unui sistem de apărare antirachetă „Iron Dome”, a declarat șeful forțelor armate. Amiralul Sir Tony Radakin, șeful...
#razboi Rusia Ucraina, #Marea Britanie, #brexit, #Marea Britanie UE , #Razboi Ucraina