Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Invazia Rusiei în Ucraina a ”lovit” și în vaccinul Sputnik V. Producția a încetinit iar cercetările sunt blocate

Luni, 11 Aprilie 2022, ora 23:16
2647 citiri
Invazia Rusiei în Ucraina a ”lovit” și în vaccinul Sputnik V. Producția a încetinit iar cercetările sunt blocate
Vaccinul Sputnik nu a primit aprobare de la OMS

Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina a sabotat probabil orice alte aspirații pentru vaccinul împotriva coronavirusului Sputnik, primul astfel de ser aprobat de orice țară.

Fabricarea vaccinului a încetinit, cercetările sunt blocate și o vizită mult așteptată din 7 martie a Organizației Mondiale a Sănătății la fabricile rusești Sputnik, ultimul pas în mult așteptatul său proces de aprobare internațională, a fost din nou amânată.

În timp ce eforturile Rusiei sunt concentrate pe Ucraina, alți producători de vaccinuri merg înainte. Cu doar o lună înainte de război - două entități rusești sperau să umple acest gol legat de vaccinuri la nivel mondial: Institutul de Cercetare în Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya, care a dezvoltat vaccinul și partenerul său, Fondul rus de investiții directe (RDIF).

Este o cădere nefavorabilă pentru un vaccin a cărui sosire a uimit lumea, scrie The Independent.

Pe 11 august 2020, la numai șase luni de la începutul pandemiei, Rusia a devenit prima țară care a aprobat un vaccin împotriva coronavirusului.

Rusia spera că vaccinul său va fi folosit în întreaga lume pentru a ajuta la stoparea pandemiei, că serul îi va aduce câștiguri geopolitice și economice și va restabili gloria sa ca superputere, pierdută odată cu căderea Uniunii Sovietice. Țara și-a numit vaccinul Sputnik V după primul satelit artificial, Sputnik I, dezvoltat în 1957, care a învins Statele Unite în cursa spațială.

Sputnik V a fost aprobat în 71 de țări cu peste 4 miliarde de oameni, iar cea mai nouă variantă a sa, Sputnik Light, a câștigat recunoaștere în 30 de țări, potrivit datelor furnizate de Sputnik.

Dar aproape doi ani mai târziu, Gamaleya și RDIF au vândut mai puțin de 300 de milioane de doze, iar mai puțin de 2,5% dintre persoanele vaccinate din întreaga lume au primit o doză Sputnik, potrivit datelor Organizației Mondiale a Comerțului.

În schimb, vaccinurile Sinovac și Sinopharm din China - cu o eficacitate mai scăzută raportată - au reprezentat mai mult de 5,3 miliarde de doze, arată datele OMC.

„Diplomația Rusiei privind vaccinurile a eșuat”, a declarat Agathe Demarais, director global de prognoză și administrator al Economist Intelligence Unit. „Gamaleya urmărea un mare impuls PR pentru a salva vaccinul. Înțeleg că ei cred în el din perspectivă științifică, dar, evident, situația actuală depășește știința”.

În timp ce Gamaleya și RDIF încercau să-și reabiliteze vaccinul în februarie, cu noi cercetări care îl promovau ca fiind un rapel universal, Rusia și-a invadat vecinul de vest. Patru zile mai târziu, Statele Unite au sancționat RDIF, iar în martie, Uniunea Europeană a urmat exemplul.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Când Biroul de Control al Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei SUA a plasat RDIF și șeful său executiv, Kirill Dmitriev, pe lista entităților și oamenilor ruși sancționați, a etichetat RDIF drept „fond secret” al lui Putin și „emblematic al cleptocrației mai largi a Rusiei".

Departamentul de Trezorerie a declarat că RDIF a fost sancționat pentru „acționarea sau pretenția de a acționa pentru sau în numele, direct sau indirect, Guvernului Rusiei”. Acesta a adăugat că „Dmitriev este un apropiat al lui Putin și se crede că el și soția lui sunt, de asemenea, apropiați de una dintre fiicele lui Putin, Katerina Tikhonova”.

RDIF a respins într-o declarație publicată de agenția de presă rusă Tass, acuzând Statele Unite de „calomnie”. Potrivit Tass, restricțiile americane au fost motivate politic și „contravin principiilor cooperării umanitare”, adăugând că sancțiunile americane vor priva miliarde de oameni de vaccinul său „sigur și eficient”.

Într-un interviu, șeful Institutului Gamaleya, Alexander Gintsburg, a acuzat comunitatea internațională că pedepsește Rusia. Cu două zile înainte de începerea războiului, Gintsburg a spus că, dacă vaccinul nu a fost aprobat, a fost pentru că autoritățile din alte țări nu au vrut să fie și „nu este o problemă științifică”.

„Cred că Sputnik V prezintă o concurență serioasă față de vaccinurile care sunt în prezent utilizate pe scară largă în lume și care, practic, domină piața internațională”, a spus Gintsburg. „Aprobarea Sputnik V de către Organizația Mondială a Sănătății ar duce la trecerea unei cote mari de piață către Sputnik V și Federația Rusă care îl promovează".

„Cel mai probabil”, a adăugat el, „nu toată lumea, și cu siguranță nu OMS, ar fi mulțumită de acest scenariu și, prin urmare, am văzut anumite întârzieri”.

Restricțiile privind utilizarea de către Rusia a rețelei financiare SWIFT înseamnă că ar fi greu pentru guvernele străine sau organizațiile neguvernamentale să plătească pentru dozele Sputnik.

Mass-media locală din Coreea de Sud, care sperase să producă 100 de milioane de doze pe lună, a raportat în martie cu privire la îngrijorarea că producția Sputnik acolo ar fi încetinită.

RDIF a semnat un acord pe termen lung cu UNICEF pentru a furniza suficiente doze pentru 110 milioane de oameni din mai multe țări în curs de dezvoltare, în așteptarea aprobării improbabile de utilizare în caz de urgență a OMS.

Și landul german Bavaria a spus că va bloca producția de vaccin, chiar dacă va primi aprobarea OMS sau a Agenției Europene pentru Medicamente, din cauza invaziei. O firmă rusă înființase acolo o unitate de producție pentru a produce milioane de doze.

„Este de neconceput din punctul nostru de vedere că acest proiect poate fi acum realizat”, a declarat ministrul-președinte al Bavariei, Markus Söder, într-o declarație publică. "S-a terminat."

Mariângela Batista Galvão Simão, director general adjunct al OMS pentru acces la medicamente, a declarat într-o conferință de presă recentă că evaluarea și inspecțiile de la Sputnik au fost afectate „din cauza opțiunilor de zbor și, de asemenea, din cauza problemelor financiare legate de suportarea cardurilor de credit, și mai multe probleme operaționale” care erau legate de sancțiuni.

Se așteaptă ca vidul să fie umplut rapid de concurenții occidentali ai Rusiei. Pfizer-BioNTech și Moderna lucrează pentru finalizarea studiilor clinice privind vaccinurile actualizate care vizează varianta omicron. Un vaccin de la producătorul de medicamente Novavax a primit recent aprobarea OMS.

În Rusia, unde Sputnik-ul era singura opțiune, doar aproximativ jumătate dintre cetățeni sunt complet vaccinați.

Mai multe sondaje publicate anul trecut de Centrul Levada, o agenție independentă de sondaje, au constatat că mai mult de jumătate dintre ruși nu vor să fie vaccinați și nu se tem de boală. Denis Volkov, directorul Levada, a explicat în interviuri că rușii nu erau pregătiți să fie vaccinați „pentru că nu au încredere în autorități”.

„Oamenii nu vor să primească o injecție rusească”, a spus Demarais, de la Economist Intelligence Unit. „Chiar și în Rusia, oamenii vor prefera întotdeauna o lovitură occidentală”.

La nivel global, unii oameni de știință de top au avertizat împotriva utilizării vaccinului până când nu vor fi luate toate măsurile de testare și de reglementare aprobate la nivel internațional. De asemenea, au pus la îndoială capacitatea Rusiei de a dezvolta atât de repede vaccinul.

Gintsburg a spus că procesul de aprobare al Rusiei pur și simplu nu este „armonizat” cu procesul OMS.

„Acest lucru nu înseamnă automat că produsul pe care l-am produs este rău”, a spus Gintsburg. „A fost dezvoltat doar conform unor reguli diferite”.

OMS a spus că RDIF a semnat toate acordurile legale necesare pentru evaluarea listei utilizării de urgență abia în octombrie 2021 și a transmis datele solicitate la sfârșitul lunii ianuarie, declanșând vizita din martie care a fost în cele din urmă anulată din cauza războiului.

„În timp ce procesul este în desfășurare, detaliile trebuie să rămână confidențiale”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Andrei Muchnik, a doua zi după invazie. „O recomandare va fi făcută publică de îndată ce procesul complet este finalizat”.

Drumul către vaccinul Sputnik se întinde până în anii 1980, cu dezvoltarea vaccinurilor atunci. Deci, când a apărut coronavirusul, Gintsburg a spus că știau că au o soluție. El a spus că Gamaleya se afla deja într-o fază avansată de dezvoltare a vaccinurilor împotriva Ebola și MERS - boli virale zoonotice care au unele caracteristici comune cu coronavirusul.

Vaccinul Ebola a fost testat la aproximativ 2.000 de locuitori ai Guineei care au fost urmăriți timp de un an și jumătate și nu au avut evenimente adverse grave. În Rusia au fost efectuate studii în prima și a doua etapă ale vaccinului MERS și „eram deja încrezători în profilul de siguranță și eficacitatea tehnologiei vaccinului”, a spus Gintsburg.

Dar este probabil ca, pe măsură ce războiul continuă, cei care au crezut în soluția Sputnik - precum Ze'ev Rotstein, fost director general al Centrului Medical al Universității Hadassah din Ierusalim - să caute alternative.

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#razboi Rusia Ucraina, #pandemie covid, #sputnik v, #vaccin COVID, #vaccin anti COVID , #Razboi Ucraina