Putin susține că este dispus să ajute la depășirea crizei alimentare. Condiția pusă de liderul de la Kremlin într-o discuție cu premierul Italiei

Joi, 26 Mai 2022, ora 20:51 4814 citiri
Vladimir Putin a cerut ridicarea sancțiunilor pentru deblocarea exporturilor de cereale FOTO Hepta

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat la telefon joi, 26 mai, cu premierul Italiei, Mario Draghi, despre consecințele blocării cerealelor ucrainene și rusești, în urma conflictului din Ucraina, potrivit AFP.

Liderul rus s-a declarat pregătit să ajute la ”depăşirea crizei alimentare” dacă vor fi ridicate sancţiunile împotriva Moscovei, a transmis Kremlinul.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Rusia ”este pregătită să aibă o contribuţie semnificativă la depăşirea crizei alimentare, prin exportul cerealelor şi îngrăşămintelor, cu condiția ridicării restricţiilor motivate politic de către Occident”, i-a spus Putin premierului italian.

Liderul de la Kremlin a mai susținut că ”nu sunt fondate” acuzațiile Occidentului conform cărora Moscova blochează exporturile de cereale ucrainene.

”Dificultăţile apărute sunt legate, printre altele, de perturbările în funcţionarea canalelor de producţie şi logistică, precum şi de politica financiară a ţărilor occidentale în timpul pandemiei de coronavirus”, a explicat Putin.

El a adus în discuție și sancțiunile impuse Rusiei, subliniind că ”situația s-a înrăutățit” și din cauza acestora.

Potrivit Kremlinului, convorbirea a avut loc la iniţiativa părţii italiene.

Vladimir Putin l-a informat de asemenea pe Draghi despre ”lucrările în curs pentru a stabili o viaţă liniştită în oraşele eliberate din Donbas” şi că procesul de pace a fost ”îngheţat de Kiev”, mai notează AFP.

Potrivit unui comunicat al guvernului italian, ”apelul a fost dedicat evoluţiei situaţiei din Ucraina şi eforturilor de a găsi o soluţie comună la criza alimentară în curs, precum şi gravelor repercusiuni asupra celor mai sărace ţări ale lumii”.

Niciunul dintre cei doi lideri nu a vorbit direct despre planul de pace în Ucraina propus de Italia.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com