Președintele Ucrainei i-a cerut premierului israelian să fie mediator în relația cu Rusia. Putin a refuzat

Joi, 20 Ianuarie 2022, ora 11:35
2994 citiri
Președintele Ucrainei i-a cerut premierului israelian să fie mediator în relația cu Rusia. Putin a refuzat
Bennett a adus în discuție subiectul Ucraina în întâlnirea sa cu Putin de la Soci, oferindu-se să ajute la evitarea unei crize între țări

Președintele rus Vladimir Putin a respins, anul trecut, oferta prim-ministrului israelian Naftali Bennett de a fi mediator între el și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a confirmat miercuri, 19 ianuarie, un oficial israelian, citat de Jerusalem Post.

Când a fost făcut public în octombrie că Bennett urma să-l viziteze pe Putin la Soci, în acea lună, Kievul a contactat Ierusalimul cerând premierului să asiste în medierea cu Moscova.

„Unul dintre lucrurile pe care le-au sugerat a fost un summit la Ierusalim”, a spus oficialul. El a adăugat că ucrainenii au remarcat că „Israelul are relații bune atât cu Rusia, cât și cu Ucraina”.

Bennett a adus în discuție subiectul Ucraina în întâlnirea sa cu Putin de la Soci, oferindu-se să ajute la evitarea unei crize între țări.

„Când Putin a spus că nu este interesat, premierul nu a mai insistat”, a precizat oficialul. „După ce partea rusă a spus că nu este relevant, acesta a fost sfârșitul subiectului – nu mai exista opțiunea ca Israelul să fie un mediator”.

Israelul a evitat implicarea publică în conflictul Rusia-Ucraina

Oficialul a subliniat că de atunci Israelul nu a jucat niciun rol în criza Rusia-Ucraina.

Israelul a evitat orice implicare publică în situație.

Bennett și Putin au vorbit la telefon săptămâna trecută, iar potrivit Kremlinului, Bennett a întrebat despre negocierile Rusiei cu SUA și aliații săi NATO cu privire la conflictul din Ucraina.

În mod similar, în urma unui apel între ministrul de externe Yair Lapid și șeful diplomației americane Antony Blinken, din această lună, declarația americană a subliniat „riscurile unei agresiuni viitoare ale Rusiei împotriva Ucrainei”, dar cea israeliană nu a menționat conflictul.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken s-a întâlnit miercuri, 19 ianuarie, cu Zelenski la Kiev.

„În lumina consolidării militare continue și neprovocate ale Rusiei în și în jurul Ucrainei, secretarul Blinken a subliniat din nou că, dacă Rusia va alege calea unei agresiuni împotriva Ucrainei, Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii noștri, vor impune costuri paralizante asupra economiei Rusiei, vor consolida prezența NATO în statele aliate din prima linie și vor crește asistența defensivă pentru Ucraina, dincolo de ceea ce oferim deja”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

Blinken a spus că apreciază, de asemenea, apelurile Ucrainei pentru o soluție diplomatică și a spus că angajamentul american față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei este neclintit.

Secretarul de stat se va întâlni la Geneva, vineri, 21 ianuarie, cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, pentru a continua discuțiile despre Ucraina.

Ucraina a sugerat mai întâi Israelului să-și folosească relațiile bune cu ea și Rusia deopotrivă, pentru a promova dialogul între țările aflate în criză, în aprilie 2021, când cel mai apropiat consilier al lui Zelenski, Andriy Yermak, s-a întâlnit cu prim-ministrul de atunci Benjamin Netanyahu.

Netanyahu a ezitat în privința acestei idei, dar a spus că o va lua în considerare. Consilierii săi au ridicat problema Kremlinului de două ori, fără niciun rezultat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Cancelarul german Olaf Scholz i-a interzis lui Vladimir Putin să se refere la filozoful Immanuel Kant, deoarece războiul agresiv al Rusiei contrazice complet principiile fundamentale ale...
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Pericolul unui război major în Orientul Mijlociu este în prezent mai mare ca niciodată, scrie Der Spiegel. Și riscul rămâne la fel de mare acum că Israelul a răspuns, vineri, cu o...
#razboi Rusia Ucraina, #Israel, #naftali bennett, #Vladimir Putin, #Volodimir Zelenski , #stiri externe