Țara vecină cu Rusia care își crește bugetul apărării la 4% din PIB, dublu față de țința NATO, ca urmare a invadării Ucrainei

Luni, 30 Ianuarie 2023, ora 16:58
2654 citiri
Țara vecină cu Rusia care își crește bugetul apărării la 4% din PIB, dublu față de țința NATO, ca urmare a invadării Ucrainei
Forţele militare ale Poloniei numără în serviciul său în total 164.000 de bărbaţi şi femei FOTO captură YouTube

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunțat luni, 30 ianuarie, că bugetul pentru apărarea națională va fi majorat în 2023 până la 4% din Produsul Intern Brut (PIB), informează AFP.

Războiul Rusiei asupra Ucrainei face ca noi să ne înarmăm şi mai repede. Din acest motiv, vom face un efort fără precedent, (alocând) 4% din PIB armatei poloneze”, a declarat Morawiecki în faţa unor jurnalişti, de la o bază militară în Siedlce, estul Poloniei.

”Acesta va fi probabil cel mai ridicat nivel de cheltuieli militare dintre toate ţările membre ale NATO”, a adăugat şeful guvernului polonez, fără a preciza sursa exactă a cheltuielilor suplimentare.

Potrivit unui raport al NATO, Polonia a alocat anul trecut pentru apărare peste 2,4% din PIB-ul său, ceea ce o plasa pe locul trei în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, după Grecia (3,76% din PIB) şi SUA (3,47%).

Legea bugetului pentru 2023, care va trebuie să fie aprobată definitiv, prevede în prezent cheltuieli militare ce corespund nivelului de 3% din PIB, adică 97,4 miliarde de zloţi (20,4 miliarde de euro).

După câţiva ani de relativă stagnare, Polonia a semnat recent mai multe contracte militare, în special cu SUA şi Coreea de Sud.

Printre aceste contracte, cele încheiate cu SUA presupun livrarea a 32 de avioane de luptă F-35, a 366 de tancuri Abrams şi a unor sisteme antirachetă Patriot, iar cele semnate cu Coreea de Sud presupun livrarea a o mie de tancuri K2 de la Hyundai Rotem, aproape 700 de obuziere automotoare K9A1 de la Hanwha Defense, a 50 de avioane de luptă FA-50 şi 288 de sisteme de rachete multiple K239.

De asemenea, Varşovia a încheiat un contract cu Turcia pentru drone Bayraktar.

Potrivit Ministerului Apărării polonez, achiziţia de sisteme sud-coreene nu afectează cu nimic comanda poloneză de sisteme similare americane HIMARS ce ar urma să fie livrate Poloniei începând din 2023.

Potrivit portalului specializat Defense News, contractele sud-coreene cumulate fac din Polonia cel mai mare cumpărător de armamente sud-coreene din Europa.

Forţele militare ale Poloniei numără în prezent în serviciul său în total 164.000 de bărbaţi şi femei, inclusiv 36.000 de voluntari ai unităţilor de securitate naţională.

Efectivele armatei Poloniei ar urma să crească până la 250.000 de soldaţi profesionişti şi 50.000 de voluntari ai unităţilor de securitate naţională.

Polonia a decis să atragă mai mulţi cetăţeni în forţele sale armate, introducând serviciul militar de bază voluntar şi cursuri de pregătire militară de o zi la nivel naţional pentru cei interesaţi.

Invazia rusă asupra Ucrainei a afectat arhitectura de securitate în Europa şi în lume, guvernele ţărilor sporindu-şi investiţiile în apărare şi trimiţând ajutor Kievului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioanele de luptă ale NATO au fost mobilizate după ce Rusia a lansat atacuri masive cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, 19 aprilie....
Surpriză! De ce l-a sunat Klaus Iohannis pe Recep Erdogan: „Am avut o discuție foarte bună!"
Surpriză! De ce l-a sunat Klaus Iohannis pe Recep Erdogan: „Am avut o discuție foarte bună!"
Klaus Iohannis se vrea secretar general NATO, în locul lui Jens Stoltenberg, dar favorit pentru această funcție ar fi premierul Olandei, Mark Rutte. Oficialul de la Palatul Cotroceni a auzit că...
#razboi Rusia Ucraina, #Polonia, #buget Aparare, #NATO , #Polonia