Compensațiile cerute de Polonia în schimbul tancurilor de luptă trimise în Ucraina: ”Un alt test al bunăvoinţei Uniunii Europene”

Marti, 24 Ianuarie 2023, ora 17:31 4235 citiri
Tancuri Leopard FOTO agenzianova.com

Guvernul de la Berlin a primit cererea poloneză de a exporta în Ucraina tancuri de luptă Leopard 2 de fabricaţie germană, a anunțat marți, 24 ianuarie, un purtător de cuvânt pentru CNN.

Dacă solicitarea va fi aprobată, Polonia va cere însă compensaţii de la UE.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că țara sa va cere Uniunii Europene să compenseze costul tuturor tancurilor care vor fi trimise în Ucraina.

Într-un interviu acordat televiziunii poloneze TVN, Morawiecki a declarat că această cerere va fi ”un alt test al bunăvoinţei Uniunii Europene” şi a adăugat că speră că solicitarea Varşoviei va primi un răspuns pozitiv din partea UE.

Berlinul a rezistat până acum solicitărilor Poloniei, SUA şi a altor câteva ţări NATO de a transfera tancurile Leopard în Ucraina sau de a autoriza alte ţări să trimită o parte din tancurile lor germane la Kiev.

Această poziţie a dus la o dispută de câteva săptămâni între liderii germani şi polonezi, Morawiecki acuzând Germania că ”pierde timpul” prin faptul că nu a luat o decizie.

”Ne pregătim decizia şi aceasta va veni foarte curând”, a declarat marţi ministrul german al apărării, Boris Pistorius, în timpul unei conferinţe de presă comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adăugând că, în cazul în care decizia este de a trimite tancurile, Germania ar putea ”acţiona foarte curând”.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News