Un ofițer rus dezvăluie de ce a riscat tot ca să fugă de războiul lui Putin: "Am fost în stare de șoc, nu m-am gândit la nimic"

Luni, 23 Mai 2022, ora 20:10
6118 citiri
Un ofițer rus dezvăluie de ce a riscat tot ca să fugă de războiul lui Putin: "Am fost în stare de șoc, nu m-am gândit la nimic"
Tancuri rusesti incriptionate cu litera Z FOTO CNN

A fost nevoie de câteva săptămâni în care a dormit pe lăzi cu grenade în loc de pat și și-a ascuns fața de ucraineni pe fondul unui sentiment din ce în ce mai mare de vinovăție, pentru ca un ofițer rus să ajungă la concluzia că războiul lui Putin nu era bătălia lui.

„Eram murdari și obosiți. Oamenii din jurul nostru mureau. Nu voiam să simt că fac parte din asta, dar făceam parte din ea”, a spus ofițerul pentru CNN. El a spus că a mers să-și găsească comandantul și a demisionat pe loc.

Povestea lui este remarcabilă, dar ar putea fi una dintre multele, potrivit oponenților războiului din Rusia, precum și din Ucraina, care spun că au auzit de multe cazuri de soldați, atât profesioniști, cât și recrutați, care au refuzat să lupte.

Trupele ruse au gestionat greu moralul scăzut și pierderile grele în Ucraina, potrivit evaluărilor oficialilor occidentali, inclusiv Pentagonul. Agențiile de informații britanice afirmă că unii chiar au refuzat să execute ordinele.

O misiune necunoscută

Ofițerul care a vorbit cu CNN spune că a făcut parte din acumularea masivă de trupe din vestul Rusiei, care a declanșat temeri globale pentru țara est-europeană. Dar el a spus că nu s-a gândit prea mult la asta, chiar și pe 22 februarie anul acesta, când el și restul batalionului său au fost îndemnați să-și predea telefoanele mobile în timp ce staționau în Krasnodar, sudul Rusiei, fără nicio explicație.

În acea noapte au petrecut ore întregi desenând dungi albe pe vehiculele lor militare. Apoi li s-a spus să le spele pe. „Ordinul s-a schimbat, trage litera Z, ca în Zorro”, își amintește că i s-a spus.

"A doua zi am fost duși în Crimeea. Sincer să fiu, m-am gândit că nu vom merge în Ucraina. Nu credeam deloc că se va ajunge la asta", a povestit bărbatul.

În timp ce unitatea sa se adună în Crimeea - regiunea ucraineană anexată de Rusia în 2014 - președintele Vladimir Putin a lansat o nouă invazie a Ucrainei pe 24 februarie. Dar ofițerul a spus că el și tovarășii săi nu erau conștienți, pentru că nu li s-a transmis nicio veste și că nu erau în contact cu lumea exterioară fără telefoanele lor.

Două zile mai târziu, ei înșiși au primit ordinul să intre în Ucraina, a declarat ofițerul pentru CNN. "Unii dintre noi au refuzat categoric. Au scris un raport si au plecat. Nu știu ce s-a întâmplat cu ei. Eu am rămas. Nu știu de ce. A doua zi am mers", a spus el.

Ofițerul a susținut că nu cunoștea scopul misiunii; că afirmațiile bombastice ale președintelui rus Vladimir Putin că Ucraina face parte din Rusia și ar trebui să fie „de-nazificată” nu au ajuns la oamenii cărora li s-a cerut să lupte. „Nu am fost atacați cu vreun fel de retorică a „naziștilor ucraineni”. Mulți nu au înțeles pentru ce a fost totul și ce facem noi aici”, a spus el. Militarul a relatat că a sperat într-o soluție diplomatică și s-a simțit vinovat de invadarea Rusiei în Ucraina. Dar a adăugat în același timp că nu este bine versat în politică.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Primul lucru pe care soldatul și-l amintește după ce unitatea sa a trecut de graniță într-o coloană lungă de vehicule a fost că a văzut cutii cu rații uscate rusești împrăștiate peste tot și grămezi de echipamente distruse.

„Stăteam în KAMAZ (camion), ținând strâns un pistol. Aveam un pistol și două grenade cu mine”, a spus el.

Forțele rusești au condus spre nord-vest, în direcția Herson. În timp ce se apropiau de un sat, un bărbat cu un bici a sărit în fața vehiculelor și a început să biciuiască convoiul și să țipe: „Sunteți nenorociți cu toții!” și-a amintit ofiţerul.

"Aproape că s-a urcat în cabina în care ne aflam noi. Avea ochii în lacrimi. Mi-a lăsat o impresie puternică", a adăugat el. "În general, când i-am văzut pe localnici, ne-am încordat. Unii dintre ei au ascuns armele sub haine, iar când se apropiau, trăgeau".

"În prima săptămână sau cam așa, am fost într-o stare de șoc. Nu m-am gândit la nimic", a declarat militarul. „M-am dus la culcare gândindu-mă: Astăzi este 1 martie. Mâine mă voi trezi, va fi 2 martie – principalul lucru este să trăiesc o altă zi. De câteva ori obuzele au căzut foarte aproape. Este un miracol că niciunul dintre noi nu a murit", a spus el.

Reacții în valuri

Ofițerul a declarat pentru CNN că nu este singurul soldat îngrijorat sau confuz de motivul pentru care au fost trimiși să invadeze Ucraina. Dar își amintește și că s-au însuflețit când au aflat că bonusurile de luptă vor fi plătite în curând. „Cineva a avut o reacție: „Oh, încă 15 zile aici și voi achita împrumutul”, a spus el.

După câteva săptămâni, ofițerul a fost trimis într-o echipă care însoțea echipamentele care trebuiau reparate. Acolo a spus că a devenit, de asemenea, mai conștient de ceea ce se întâmplă și că a avut mai mult timp și energie pentru a reflecta.

„Aveam un receptor radio și puteam asculta știrile. Așa am aflat că magazinele se închid în Rusia și economia se prăbușește. M-am simțit vinovat pentru asta. Dar m-am simțit și mai vinovat pentru că am venit în Ucraina". El a spus că hotărârea sa s-a întărit până la punctul în care nu putea să facă decât un singur lucru.

„În final, mi-am adunat forțele și m-am dus la comandant pentru a scrie o scrisoare de demisie”. La început, comandantul a respins abordarea și i-a spus că este imposibil să refuze să servească. "Mi-a spus că ar putea exista un dosar penal. Acea respingere este o trădare. Dar am rămas hotărât. Mi-a dat o foaie de hârtie și un pix", a spus ofițerul pentru CNN, adăugând că și-a scris demisia pe loc.

Mii de soldați ruși au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului. Forțele armate ucrainene estimează pierderile Rusiei la peste 22.000. Ultima dată când Ministerul rus al Apărării a raportat pierderi a fost pe 25 martie, raportând moartea a 1.351 de militari.

Ofițerul care a vorbit cu CNN este acum cu familia sa. „Ce se va întâmpla în continuare – nu știu”, a spus el. "Dar mă bucur că m-am întors acasă".

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#razboi Rusia Ucraina, #armata rusa, #ofiteri rusi , #Razboi Ucraina