Răspunsul lui Nicolae Ciucă după ce Rusia a cerut României să recunoască public că trimite arme Ucrainei

Luni, 05 Septembrie 2022, ora 17:53 10793 citiri
Liderul PNL, Nicolae Ciucă FOTO Facebook / Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a reacționat luni, 5 septembrie, după ce, săptămâna trecută, Rusia a acuzat România că trimite arme Ucrainei și i-a cerut să recunoască public acest lucru.

Premierul a fost întrebat, la Craiova, cât este de importantă pentru un militar gândirea critică şi dacă există un răspuns pe care ţara noastră să îl ofere purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a criticat România că a ajutat Ucraina.

”În ceea ce priveşte criticile altora, eu vreau să vă spun atât: noi avem o datorie cât se poate de asumată de la cetăţeanul român, şi aţi văzut cât de frumos şi cât de bine au reacţionat cetăţenii României atunci când a început conflictul în Ucraina. În acest moment, pentru noi toţi, cel mai important lucru este să continuăm să ne menţinem această empatie şi spiritul de solidaritate şi sunt convins că tot cea ce vom face de aici înainte, prin măsurile pe care le luăm, astfel încât cetăţenii să fie protejaţi, economia să fie protejată şi să avem toate măsurile luate astfel încât să ne asigurăm partea de securitate şi siguranţă a cetăţeanului, este ceea ce cred că poate să conteze mai mult decât o voce sau alta care ne critică astăzi”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Acuzațiile Moscovei

Ministerul rus de Externe, prin vocea purtătoarei sale de cuvânt, Maria Zaharova, a invitat Bucureştiul să recunoască public că trimite arme Kievului şi să nu se mai ascundă după generalităţi de tipul ”asistenţă umanitară”, conform unor declaraţii ale acesteia postate pe site-ul MAE de la Moscova, mid.ru.

”Bucureştiul evită publicitatea în astfel de chestiuni, preferând să vorbească opiniei publice româneşti şi internaţionale exclusiv despre un sprijin "umanitar" pentru Ucraina”, a declarat Maria Zaharova, într-o conferinţă de presă miercuri la Moscova, adăugând că o agenţie de presă română, pe care nu a numit-o, a dezvăluit de fapt despre ce fel de sprijin este vorba.

Potrivit ei, o ”agenţie de presă română a relatat despre o discuţie telefonică recentă dintre ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, şi omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, care a mulţumit Bucureştiului pentru cea de-a cincea tranşă, recent aprobată, de asistenţă militară românească pentru forţele armate ale Ucrainei, inclusiv arme de calibru mic, muniţie, piese de schimb pentru produse militare”.

Nu este clar la ce convorbire dintre cei doi oficiali face referire reprezentanta MAE rus.

”Este pentru prima dată când această temă a apărut atât de explicit în spaţiul public, chiar dacă pe reţele de socializare apăruseră anterior materiale video ce relevau folosirea obuzelor de fabricaţie românească de către forţele armate ale Ucrainei. Dar nu existau dovezi factice "directe"”, a afirmat Zaharova, remarcând că "de acum este clar ce înseamnă cuvântul "umanitar"”.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News