Motivul pentru care Putin vrea Donbasul, vechea zonă producătoare de cărbune și oțel a Ucrainei ANALIZĂ

Miercuri, 20 Aprilie 2022, ora 03:00
9884 citiri
Motivul pentru care Putin vrea Donbasul, vechea zonă producătoare de cărbune și oțel a Ucrainei ANALIZĂ
Autobuz distrus în zona oțelăriei din Mariupol FOTO / HEPTA

Rusia și-a mutat cea mai mare parte din armată în estul Ucrainei, după ce și-a retras forțele din apropierea capitalei Kiev. Liderul ucrainean Volodimir Zelenski spune că bătălia pentru zona cunoscută sub numele de Donbas a început.

De ce ar avea nevoie Vladimir Putin înainte de a putea revendica succes în scopul său de a „elibera” vechea inimă industrială a Ucrainei și este posibil?

Conform unei analize BBC, forțele cel mai bine antrenate ale Ucrainei erau deja postate în est din cauza unui război de opt ani cu separatiștii susținuți de ruși. Se crede că au suferit pierderi grele, dar reprezintă încă o provocare semnificativă pentru armata invadatoare a Rusiei.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Forțele ruse au declanșat deja o catastrofă umanitară în est, dar încă nu dețin controlul orașului-port Mariupol. Președintele Ucrainei a spus că va „lupta pentru fiecare metru al pământului nostru”, iar noua ofensivă a Rusiei ar putea anunța un conflict prelungit.

Ce este Donbasul Ucrainei

Când președintele Putin vorbește despre Donbas, el se referă la vechea zonă producătoare de cărbune și oțel a Ucrainei. Ceea ce înseamnă el cu adevărat este totalitatea a două mari regiuni estice, Luhansk și Donețk, care merg din afara Mariupolului, în sud, până la granița de nord.

„Cheia este că a fost identificat de Kremlin ca o parte a Ucrainei vorbitoare de limbă rusă, care este mai mult Rusia decât Ucraina”, spune Sam Cranny-Evans de la Royal United Services Institute.

Aceste zone pot fi în general vorbitoare de rusă, dar nu mai sunt pro-ruse. „Mariupol a fost unul dintre cele mai pro-ruse orașe din Ucraina și să-l distrugi este dincolo de înțelegerea mea”, spune specialistul în apărare Konrad Muzyka, șeful Rochan Consulting.

SURSA BBC.com

La o lună de război, Rusia a susținut că a preluat controlul asupra a 93% din regiunea Lugansk și 54% din Donețk. Președintele Rusiei este încă departe de a supune întreaga zonă, dar chiar dacă ar putea revendica victoria, acesta este un teritoriu foarte mare de controlat.

De ce Putin vrea să controleze Donbasul

Liderul rus a spus în mod repetat că acuzațiile Ucrainei potrivit cărora acesta ar fi comis un genocid în est sunt nefondate.

Când a început războiul, aproape două treimi din regiunile estice erau în mâinile ucrainene. Restul a fost condus de împuterniciți ruși, care au creat state susținute de Moscova în timpul unui război care a început acum opt ani.

Chiar înainte de război, președintele Putin a recunoscut toate cele două regiuni estice ca fiind independente de Ucraina.

Dacă Rusia ar cuceri ambele regiuni mari, i-ar oferi lui Vladimir Putin un fel de realizare din războiul Rusiei. Următorul pas ar fi apoi anexarea Donbasului, la fel cum a făcut cu Crimeea după un referendum discreditat din 2014.

Și dacă ar fi venit înainte de 9 mai, ar putea chiar să sărbătorească de Ziua Victoriei, când armata Rusiei încă marchează înfrângerea Germaniei naziste în 1945.

Liderul marionetă al Rusiei de la Lugansk a vorbit deja despre organizarea unui referendum în „viitorul apropiat”, deși ideea chiar și a unui vot fals într-o zonă de război pare absurdă.

Care este strategia lui Putin

Armata ucraineană crede că dorește controlul deplin nu doar asupra Donbasului, ci și asupra regiunii de sud Herson, la nord și vest de Crimeea. Asta i-ar oferi o fâșie de uscat de-a lungul coastei de sud până la granița cu Rusia și controlul alimentării cu apă a Crimeei.

O mare parte din Donețk și zonele cheie din Lugansk sunt încă în mâinile ucrainene, așa că forțele ruse încearcă să încercuiască armata Ucrainei în est, deplasându-se dinspre nord, est și sud. „Acesta este un teritoriu mare de controlat și cred că nu ar trebui să subestimăm complexitățile geografice ale acestui lucru”, spune Tracey German, profesor în conflict și securitate la King's College din Londra.

Până acum nu au reușit să captureze cel de-al doilea oraș al Ucrainei, Harkiv, la sud de granița cu Rusia, dar au preluat controlul asupra Izium - un oraș strategic mai jos de autostrada principală care se îndreaptă spre estul controlat de separatiști.

„Dacă te uiți la ceea ce fac ei în jurul Izium, urmărește liniile principale ale autostrăzilor și asta ar avea sens, având în vedere că își mută majoritatea echipamentelor pe șosea și pe calea ferată”, spune prof German.

Pentru orașele aflate acum în obiectivele rusești au trecut deja ani de război de când separatiștii susținuți de ruși au ocupat pentru prima dată mari părți din Donbas.

Următoarea țintă mare pe drumul M03 este Sloviansk, un oraș cu 125.000 de locuitori care a fost capturat de forțele susținute de Rusia în 2014 înainte de a fi recucerit. Capturarea Kramatorsk, chiar la sud, este, de asemenea, un obiectiv mare.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA spune că dacă Ucraina va păstra Sloviansk, campania Rusiei de a pune mâna pe ambele regiuni „probabil va eșua”.

Forțele ruse au atacat o serie de orașe controlate de ucraineană în Lugansk, în timp ce avansează dinspre nord și est. Au capturat Kremenna, la nord-vest de Severodonetsk și au bombardat orașe precum Rubijne, Popasna și Lisichansk.

Aceste orașe sunt importante, deoarece controlul lor ar permite Rusiei să conducă spre vest și să se conecteze cu forțele ruse care împing la sud-est de Izium, spune ISW. De aceea, armata Ucrainei își concentrează contraatacurile în acea zonă din afara Izium.

Locuitorii au fost transportați cu autobuzul din orașe din Lugansk, cum ar fi Severodonețk

Rușii trebuie să controleze liniile de alimentare rutiere și să blocheze accesul ucrainean la rutele feroviare dinspre vest. Feroviarul este cel mai eficient transport pentru trupele ucrainene și pentru armamentul greu, și este cea mai rapidă cale de ieșire pentru civilii care fug.

Controlul unor părți ale rețelei feroviare ar permite, de asemenea, forțelor ruse să își mute trupele și proviziile.

Șeful administrației militare regionale, Serhii Haidai, consideră că scopul Rusiei este să distrugă tot ce le blochează drumul pentru a atinge ținta lui Vladimir Putin de a ajunge la granițele regionale de vest ale lui Lugansk.

Maryna Agafonova, în vârstă de 27 de ani, a fugit de casa familiei ei din Lisichansk, lăsându-și părinții în urmă, în timp ce obuzele rusești continuau să cadă. „Au atacat spitale și clădiri rezidențiale. Nu există încălzire și electricitate”.

Civilii sunt mutați înaintea avansului rusesc. „Este mult mai înfricoșător să rămâi și să arzi în somn dintr-un obuz rusesc”, a avertizat Serhii Haidai.

Au fost tăiate linii de tren către Izium în nord și către Mariupol și Melitopol în sud. Serviciile au fost întrerupte din Sloviansk și niciun tren nu a circulat din nodul Kramatorsk din apropiere, de când un atac cu rachetă a ucis 57 de persoane în timp ce așteptau să urce în trenuri.

Pot forțele Ucrainei să reziste?

La începutul războiului, cele 10 brigăzi care alcătuiau Operațiunea Forțelor Comune a Ucrainei (JFO) din est erau considerate soldații cel mai bine echipați și mai bine pregătiți pe care îi are Ucraina.

„Nu știm cu adevărat puterea forțelor ucrainene acum”, a spus Sam Cranny-Evans de la Rusi, care crede că numărul lor va fi sporit de voluntari în ultimele săptămâni.

„Scopul principal al ucrainenilor este să provoace pierderi cât mai mari de partea rusă, iar ucrainenii folosesc tactici asimetrice pentru a evita bătăliile mari”, spune Konrad Muzyka.

Oficialii americani spun că Rusia are acum 76 de grupuri tactice de batalion în est, care au adăugat 11 în zonă în ultimele zile și mai multe fiind reaprovizionate la nord de graniță. De obicei, ei numără între 700 și 900 de bărbați.

În ciuda întăririlor lor, există un scepticism larg răspândit că forțele ruse vor obține rapid orice progres. ISW consideră că ar putea să uzeze pozițiile ucrainene, dar probabil cu un cost ridicat, în timp ce experții militari ucraineni cred că multe dintre grupurile de batalion ale Rusiei sunt în stare proastă.

Forțele ruse au suferit deja pierderi mari după șapte săptămâni de conflict și se crede că moralul este scăzut. Unitățile lor sunt formate din bărbați înrolați din zonele separatiste locale, mulți sub constrângere, precum și din armata rusă mai largă.

Existență „înfricoșătoare” în separatistul Lugansk

Viața sub controlul separatiștilor susținuți de ruși este mai liniștită, deși autoritățile separatiste au acuzat forțele ucrainene de bombardarea clădirilor rezidențiale și uciderea civililor. Oficialii din statul Doneţk spun că 72 de civili au murit de la mijlocul lunii februarie. Mult mai mulți au fost uciși în atacurile rusești asupra teritoriului controlat de ucraineni.

O femeie din Luhansk a declarat pentru BBC, sub rezerva anonimatului, că a văzut o mulțime de armuri militare rusești în oraș și că atmosfera acum este una de frică și prudență.

„Mi-e frică – este doar înfricoșător”, a spus ea. Bărbații de vârstă militară au fost obligați să se alăture miliției locale ruse de proxy, așa că oricine a evitat mobilizarea se ascunde, a explicat ea.

"Ei mobilizează (bărbați) pe străzi, îi prind. Nu sunt bărbați în magazine, în oraș, pe străzi." Drept urmare, toate afacerile dominate de bărbați sunt închise, a spus ea.

"Suntem deja Rusia, deși doar informal. Toată lumea are un pașaport rusesc".

Marți, 19 aprilie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că armata rusă a început pe 19 aprilie “bătălia pentru Donbas”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
#razboi Rusia Ucraina, #putin vrea Donbas, #mariupol distrus , #Razboi Ucraina