Mesajul ferm al miniștrilor de Externe din NATO pentru Putin, transmis de la București

Marti, 29 Noiembrie 2022, ora 15:17
3611 citiri
Mesajul ferm al miniștrilor de Externe din NATO pentru Putin, transmis de la București
La reuniunea de la București participă miniștrii de externe din peste 30 de țări FOTO Twitter / NATO

Ţările membre ale NATO vor continua să sprijine Ucraina pe parcursul acestor luni dificile, au declarat marți, 29 noiembrie, miniștrii de externe din țările aliate, la sosirea la reuniunea organizată la Palatul Parlamentului.

”Îl vedem pe Vladimir Putin încercând să folosească livrările de energie ca pe o armă chiar de la începutul acestui conflict”, a spus şeful diplomaţiei britanice, James Cleverly, potrivit căruia ruşii ţintesc deliberat infrastructura civilă din Ucraina.

La rândul său, ministrul de externe italian Antonio Tajani a subliniat că ”nu există pace fără justiţie pentru poporul ucrainean”.

”Trebuie să lucrăm pentru pace, dar atât timp cât Ucraina este invadată va fi dificil de stat la masa negocierilor. Acum înfrângerea Ucrainei înseamnă capitulare şi aceasta nu înseamnă pace”, a afirmat el.

Oficialul italian s-a angajat că ţara sa va face posibilul pentru a contribui la refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei, reţea avariată grav de loviturile cu rachete ale forţelor ruse în ultimele săptămâni.

Şeful diplomaţiei cehe Jan Lipavsky, a cărui ţară asigură până la finalul acestui an preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, s-a arătat optimist cu privire la convenirea unui pachet de ajutor non-letal pentru Ucraina.

O parte a acestui ajutor (combustibili, echipamente medicale, echipament pentru iarnă) a fost deja livrată prin intermediul pachetului de asistenţă al NATO la care ţările aliate pot contribui.

Lipavsky a adăugat că participanţii la reuniunea ministerială a NATO de la Bucureşti vor aborda şi subiectul refacerii stocurilor de arme din unele state membre în urma livrărilor către Ucraina.

Legat de acest aspect, omologul său lituanian Gabrielius Landsbergis a dat asigurări că ”NATO nu rămâne fără tancuri”.

”Aşadar, dacă extindem lista cu ceea ce este trimis în Ucraina, atunci NATO are şansa de a-şi menţine livrările”, a spus Landsbergis la sosirea la Palatul Parlamentului.

Alături de miniştrii de externe din cele 30 de ţări membre ale NATO, secretarul general al organizaţiei Jens Stoltenberg şi celelalte înalte oficialităţi politice şi militare ale Alianţei, la reuniunea de marţi şi miercuri din capitala României vor participa miniştrii de externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să devină membre depline ale NATO.

La sesiunile deschise partenerilor din cadrul reuniunii vor participa miniştrii de externe din Republica Moldova (pentru prima oară la o astfel de reuniune), Ucraina, Georgia şi Bosnia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Aproape 37.000 de civili şi militari sunt dați dispăruţi după declanşarea invaziei ruse au anunţat marţi, 16 aprilie, autoritățile ucrainene, care susțin că acest număr este incomplet,...
#razboi Rusia Ucraina, #ajutor NATO, #reuniune ministri NATO, #Vladimir Putin presedinte Rusia, #criza energie , #Razboi Ucraina