Mesajul lui Biden înainte de întâlnirea cu Zelenski. Președintele Ucrainei a zburat spre SUA din Polonia, cu un avion militar american VIDEO

Miercuri, 21 Decembrie 2022, ora 17:12
4900 citiri
Mesajul lui Biden înainte de întâlnirea cu Zelenski. Președintele Ucrainei a zburat spre SUA din Polonia, cu un avion militar american VIDEO
Volodimir Zelenski, în Polonia FOTO Twitter

Președintele SUA, Joe Biden, i-a transmis miercuri, 21 decembrie, un mesaj omologului ucrainean, Volodimir Zelenski, înainte de a se vedea la Casa Albă, relatează BBC.

Într-o postare pe Twitter, Biden i-a urat lui Zelenski un zbor plăcut, precizând că ”au multe de discutat.”

”Sper ca zborul să decurgă bine, Volodimir. Sunt încântat să te am aici. Avem multe de discutat”, a scris Biden.

Potrivit presei de la Varșovia, Zelenski a ajuns cu trenul în Polonia, iar de acolo a zburat spre Statele Unite cu un avion militar american.

Președintele Ucrainei se va adresa Congresului SUA la ora locală 19:30.

Aceasta este prima dată după invazia Rusiei când Zelenski a părăsit țara.

SUA: Războiul intră într-o nouă etapă

John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică de la Consiliul de Securitate Naţională, a declarat miercuri dimineaţă la CNN că preşedintele american l-a invitat pe omologul său ucrainean la Washington în această săptămână, deoarece crede că războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă.

”Preşedintele crede cu adevărat că, pe măsură ce ne apropiem de iarnă, pe măsură ce intrăm într-o nouă fază a acestui război, a acestei agresiuni a domnului Putin, este un moment bun pentru ca cei doi lideri să se aşeze faţă în faţă şi să discute”, a declarat John Kirby.

Este de aşteptat ca discuţiile să se axeze pe continuarea asistenţei militare şi economice a SUA, alături de tema sancţiunilor impuse Rusiei şi sprijinirea poporului ucrainean.

Însă John Kirby a spus că cei doi vor discuta şi despre modul în care s-ar putea încheia războiul - un subiect sensibil, care a făcut obiectul unor dezacorduri între liderii occidentali.

”Nu mă îndoiesc că vor vorbi despre ideea preşedintelui Zelenski de ”pace justă” şi despre cum arată aceasta, care sunt componentele ei şi cum ajutăm Ucraina să ajungă în acest punct. Domnul Putin este evident că nu este interesat de diplomaţie în acest moment. Dimpotrivă. El este interesat să ucidă mai mulţi civili ucraineni”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.

El a mai spus că Zelenski a fost conştient de riscurile pe care şi le asumă părăsind Ucraina, iar SUA se asigură că această călătorie este sigură.

”Lucrăm în pas cu pas, cu el şi cu personalul său, pentru a ne asigura că putem face această deplasare să fie sigură, atât la venirea în Statele Unite, cât şi la întoarcere. Vom continua să sprijinim condiţiile sale de călătorie cât mai bine posibil”, a declarat el.

Pe de altă parte, Kirby a refuzat să spună când va fi operaţional în interiorul Ucrainei sistemul sofisticat de apărare antirachetă Patriot pe care preşedintele Biden este aşteptat să îl anunţe miercuri ca ajutor militar pentru Ucraina. ”Este nevoie de mult timp pentru ca trupele să fie instruite cum să îl opereze. Aşadar, va trebui să luăm în considerare toate acestea”, a spus el.

Rușii au lansat aproape 190 de rachete și 140 de drone Shared într-o săptămână. Zelenski: „Trebuie distrus fizic potenţialul de război al Rusiei”
Rușii au lansat aproape 190 de rachete și 140 de drone Shared într-o săptămână. Zelenski: „Trebuie distrus fizic potenţialul de război al Rusiei”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat din nou, duminică, 24 martie, în mesajul video zilnic, pentru mai multe mijloace de apărare antiaeriană arătând că numai într-o...
Obama și Clinton își unesc forțele ca să strângă 25 de milioane de dolari pentru campania lui Biden FOTO/VIDEO
Obama și Clinton își unesc forțele ca să strângă 25 de milioane de dolari pentru campania lui Biden FOTO/VIDEO
Joe Biden, preşedintele Americii, va primi un impuls de la predecesorii săi democraţi, Barack Obama şi Bill Clinton, joi, 28 martie, la o strângere de fonduri la New York, la care se...
#razboi Rusia Ucraina, #Joe Biden presedinte SUA, #Volodimir Zelenski presedinte Ucraina, #vizita SUA , #stiri Joe Biden