Maia Sandu, alături de Volodimir Zelenski la comemorarea unui an de la masacrul de la Bucha: ”Atrocitățile comise de ruși trebuie pedepsite” FOTO/VIDEO

Vineri, 31 Martie 2023, ora 15:37
3569 citiri
Maia Sandu, alături de Volodimir Zelenski la comemorarea unui an de la masacrul de la Bucha: ”Atrocitățile comise de ruși trebuie pedepsite” FOTO/VIDEO
Maia Sandu și Volodimir Zelenski, la Bucha FOTO president.gov.ua

Ucrainenii marchează vineri, 31 martie, un an de la eliberarea oraşului Bucha de sub ocupaţia rusă.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mers în Ucraina pentru a participa la Summitul Bucha 2023, la invitația omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski.

”Astăzi, poporul Republicii Moldova și cu mine suntem alături de comunitatea globală în amintirea terorii provocate civililor din Bucha în urmă cu un an.

Democrațiile trebuie să lucreze împreună pentru a se asigura că aceste atrocități sunt investigate și pedepsite”, a scris Maia Sandu pe Twitter.

Potrivit presei ucrainene, la eveniment au mai participat premierul slovac, Eduard Geger, premierul sloven, Robert Golob, și premierul croat, Andrej Plenkovic. Informațiile despre desfășurarea acestui summit nu au fost făcute publice și nici vizita liderilor celor patru țări nu a fost anunțată anterior.

La rândul său, președintele Ucrainei a transmis că țara sa nu va uita niciodată atrocitățile comise de ruși în Ucraina.

”Când Bucha a fost eliberat, am văzut că diavolul nu era undeva acolo, ci pe pământ. Adevărul atroce despre ceea ce se întâmpla în teritoriile ocupate temporar a fost dezvăluit lumii”, a declarat liderul de la Kiev.

El a amintit că, în cele 33 de zile de ocupația rusă, au fost uciși peste 1.400 de ucraineni, printre care 37 de copii. Trupurile a peste 175 de oameni au fost găsite în gropi comune și camere de tortură.

”Nu vom ierta niciodată. Vom pedepsi fiecare făptuitor”, a mai transmis Zelenski pe Telegram.

Zelenski a publicat și un videoclip cu ocazia aniversării eliberării orașului Bucha de sub ocupația rusă.

Masacrul din Bucea

Forţele ucrainene au recucerit la sfârşitul lui martie 2022 micile oraşe Bucha şi Irpin situate la nord-vest de Kiev, când forţele de invazie ruse au renunţat la tentativa lor de a ocupa capitala ucraineană.

Anchetatorii internaţionali adună în prezent dovezi în aceste oraşe şi în alte localităţi unde Ucraina susţine că trupele ruse au comis atrocităţi la scară mare.

După ce Ucraina a preluat controlul asupra Bucha, imagini sfâşietoare cu trupuri umane zăcând pe străzi au fost difuzate în întreaga lume.

Curtea Penală Internaţională a emis în martie un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru ”deportarea” a mii de copii ucraineni spre Rusia.

Kievul insistă la rândul său pentru înfiinţarea unui tribunal special care să-i judece pe cei mai importanţi responsabili ruşi pentru ”crima de agresiune” împotriva Ucrainei, însă forma sa exactă generează probleme juridice complexe şi reticenţe.

Rusia continuă să nege aceste acuzaţii. Joi, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a denunţat încă o dată cazul Bucea drept ”o provocare grosieră şi cinică a Kievului”.

La un an de le eliberarea oraşului Bucha, jurnalişti ai AFP au constatat joi lucrări de reconstrucţie în acest mic oraş ce avea înainte de război circa 37.000 de locuitori.

Unele clădiri din oraş sunt în continuare avariate, iar depozitele de fier vechi sunt pline de maşini şi vehicule militare distruse în luptele de anul trecut.

”Trebuie să înţelegem că este uşor să reconstruim pereţi, însă este mult mai greu să reconstruim sufletul rănit”, a spus Andrii Holovin, un preot din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, citat de Reuters.

Însă, chiar dacă trauma mai este prezentă, locuitori intrevievaţi de AFP au declarat că ”durerea se atenuează, pentru că trebuie să ne continuăm vieţile”.

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Noul ajutor militar al SUA pentru Ucraina va fi ”rapid și puternic”. Promisiunea lui Biden pentru Zelenski
Noul ajutor militar al SUA pentru Ucraina va fi ”rapid și puternic”. Promisiunea lui Biden pentru Zelenski
SUA ”vor furniza rapid noi ajutoare militare importante care să răspundă nevoilor urgente ale Ucrainei pe câmpul de luptă şi în domeniul apărării aeriene”, imediat ce Senatul american...
#razboi Rusia Ucraina, #masacru bucha, #Maia Sandu presedinte Moldova, #Volodimir Zelenski presedinte Ucraina , #Stiri Maia Sandu