Maia Sandu, despre aderarea ”pe scurtătură” a Republicii Moldova la UE: ”Rămânerea în zona gri este o veste foarte rea pentru noi”

Vineri, 03 Iunie 2022, ora 20:56 3147 citiri
Republica Moldova și-a depus cererea de aderare la UE după invazia Rusiei în Ucraina FOTO Facebook / Maia Sandu

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat vineri, 3 iunie, forumul GLOBSEC 2022 de la Bratislava, că țara sa nu urmăreşte să adere la Uniunea Europeană ”pe scurtătură”, transmite Reuters.

Sandu a arătat că simpla acordare a statutului de candidată nu înseamnă acceptarea Republicii Moldova în UE. ”Nu căutăm o scurtătură, ne dăm seama că avem un drum lung de parcurs”, a adăugat ea.

Republica Moldova şi-a intensificat eforturile de aderare la UE din cauza temerii că ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina, apreciază Reuters, observând că şi Georgia şi Ucraina au făcut demersuri similiare. Separatiştii din Transnistria au acuzat Kievul de presupuse atacuri armate, explozii şi incursiuni peste frontieră.

Şefa guvernului de la Chişinău, Natalia Gavriliţa, afirmase săptămâna trecută că există o şansă ”istorică” de aderare la Uniunea Europeană şi niciun proiect care să apropie Republica Moldova de UE nu trebuie să ia locul drumului către statutul de membru cu drepturi depline.

Preşedinta Maia Sandu i-a informat vineri pe participanţii la conferinţa din Slovacia că în Republica Moldova are loc o reformă a justiţiei şi o luptă împotriva corupţiei, iar primirea ţării în UE ar putea contribui la consolidarea democraţiei.

”Rămânerea în această regiune tampon, în această zonă gri, este o veste foarte rea pentru noi. De aceea încercăm să obţinem de la UE un semnal pozitiv”, a mai spus ea.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News