Reacția MAE la harta fantezistă a lui Medvedev, în care România ar lua o parte din Ucraina în urma războiului

Joi, 28 Iulie 2022, ora 16:17
7939 citiri
Reacția MAE la harta fantezistă a lui Medvedev, în care România ar lua o parte din Ucraina în urma războiului
MAE acuză Rusia că ”atribuie în mod fantezist” teritorii ale Ucrainei României FOTO Facebook / Bogdan Aurescu

Ministerul de Externe a reacționat joi, 28 iulie, după ce vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, fostul președinte Dmitri Medvedev, a publicat o hartă din care reieșea că Ucraina va fi împărțită între țara sa și Polonia și România.

Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, care a publicat pe o reţea de socializare o hartă care atribuie, în mod fantezist, teritorii ale Ucrainei României şi altor state vecine Ucrainei, arată o precizare de presă a instituţiei.

”MAE consideră că astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă şi dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federaţia Rusă şi care a fost amplificat după declanşarea războiului ilegal şi ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei”, se mai arată în comunicat.

„Astfel de aşa-zise "propuneri" şi "analize" care vizează redesenarea aleatorie a graniţelor unor state şi promovează astfel încălcarea dreptului internaţional nu reprezintă decât încercări complet nereuşite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internaţionale bazate pe reguli. MAE reafirmă sprijinul deplin al României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional şi reiterează condamnarea agresiunii militare nejustificate şi neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei”, a mai transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Conform sursei menţionate, România este şi va rămâne un partener al Ucrainei şi reconfirmă susţinerea deplină şi compasiunea profundă faţă de poporul ucrainean, victimă a agresiunii brutale.

„Acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă o confirmare atât a politicii vizionare a Uniunii Europene, care este în esenţă, un proiect de promovare şi consolidare a păcii în Europa, cât şi a determinării poporului ucrainean de a-şi asuma plenar principiile şi valorile spaţiului european, într-o Ucraină independentă, suverană, în frontierele sale recunoscute internaţional”, mai arată MAE.

Potrivit hărții publicate de Medvedev pe Telegram, Ucraina ar urma să rămână doar cu regiunea Kiev, iar localitățile Viniţa şi Cernăuţi ar ajunge la România.

Ideea dezmembrării Ucrainei și a împărțirii teritoriului cu vecinii occidentali este folosită des de propaganda rusă.

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#razboi Rusia Ucraina, #MAE, #Dmitri Medvedev, #harta Ucraina , #Razboi Ucraina