UPDATE Concluziile noilor consultări organizate de Joe Biden. Ce le-a cerut Klaus Iohannis liderilor lumii

Joi, 08 Septembrie 2022, ora 17:30 2715 citiri
Președintele Klaus Iohannis FOTO Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a participă joi, 8 septembrie, la consultări găzduite de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, cu lideri internaţionali, ai instituţiilor Uniunii Europene şi NATO.

UPDATE Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, la discuții au mai participat Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, Prim-Ministrul Japoniei, Fumio Kishida, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Prim-Ministrul Regatului Unit al Marii Britanii, Liz Truss, Președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Subiectele abordate

Liderii au analizat evoluția ostilităților și au evaluat strategia cuprinzătoare de sprijin pentru Ucraina, pe toate dimensiunile. În context, au fost accentuate măsurile ferme de răspuns adoptate de comunitatea internațională, cu referire la pachetele extinse de sancțiuni, pentru descurajarea Rusiei.

S-a discutat și despre ”situația îngrijorătoare” de la Centrala Nucleară de la Zaporojie, securitatea energetică și coordonarea în vederea identificării de soluții care să asigure aprovizionarea cu energie în perspectiva sezonului de iarnă, problematica securității alimentare globale și măsurile în sprijinul exportului de cereale ucrainene.

”Liderii au transmis aprecierea pentru rolul decisiv asumat de România”, a mai transmis Administrația Prezidențială.

Mesajul lui Klaus Iohannis

În intervenția sa, Președintele Klaus Iohannis a subliniat oportunitatea continuării consultărilor în acest format și importanța crucială a menținerii coordonării strânse și a unității aliate și transatlantice, precum și cu partenerii care împărtășesc aceeași viziune, în contextul regional cu impact asupra securității euroatlantice și globale.

Președintele României a menționat demersurile complexe întreprinse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, în plan politic, logistic și umanitar. Astfel, a evidențiat măsurile adoptate de România care au facilitat exportul a aproximativ 4 milioane de tone de cereale din Ucraina prin porturile dunărene și Constanța.

De asemenea, Președintele României a subliniat că, la eforturile consistente depuse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, se adaugă facilitarea intrării în România a peste 2,2 milioane de cetățeni ucraineni de la frontieră, găzduirea pe teritoriul țării noastre a refugiaților și asigurarea tranzitării în siguranță a teritoriului național.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat, totodată, impactul amplu al actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, în special la Marea Neagră, și a subliniat importanța implementării rapide a deciziilor Summitului NATO de la Madrid, se mai arată în comunicat.

Președintele României a reiterat apelul la acțiuni hotărâte și coordonate pentru eliminarea dependenței energetice de Rusia, având în vedere strategia Moscovei de a folosi energia ca instrument politic de presiune și șantaj.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, de asemenea, necesitatea de a sprijini eforturile Republicii Moldova, în plan politic și economic, pentru gestionarea refugiaților ucraineni, dar și în planul securității energetice.

Știrea inițială:

Preşedintele american Joe Biden va prezida joi o reuniune la distanţă a aliaţilor SUA consacrată Ucrainei, a anunţat un responsabil al Casei Albe care a dorit să-şi păstreze anonimatul, relatează AFP şi Reuters.

Reuniunea are drept obiectiv ”sublinierea sprijinului continuu pentru Ucraina în contextul în care ea se apără împotriva agresiunii ruse”, a mai precizat sursa citată.

Aceste consultări au loc în contextul în care secretarul de stat american Antony Blinken a sosit joi într-o vizită surpriză în Ucraina, prilej cu care va acesta va discuta despre noua tranşă de ajutor de 2,7 miliarde de dolari pentru Ucraina şi vecinii săi pentru a putea face faţă Rusiei.

Şeful Departamentului de Stat a sosit în Ucraina în secret, aceasta fiind a doua sa deplasare la Kiev de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie.

Noua tranşă de ajutor din partea Washingtonului este compusă din 675 milioane de dolari asistenţă directă sub formă de livrări de arme şi muniţii către Kiev şi împrumuturi şi subvenţii de două miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament american pentru Ucraina şi 18 dintre vecinii săi.

Printre aceste ţări eligibile figurează Georgia şi Republica Moldova, care au pe teritoriul lor zone controlate de separatişti proruşi, precum şi ţările baltice şi Bosnia, unde tensiunile se amplifică, alimentate de unii lideri sârbi.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com